Ο επόμενος Βρετανός Πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το Brexit

Ντέιβιντ Κάμερον [European Council]

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ / Στην τελευταία του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ντέιβιντ Κάμερον πήρε το πράσινο φως των εταίρων του να ενεργοποιήσει ο επόμενος πρωθυπουργός το πολυσυζητημένο άρθρο 50 για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.

Σε ένα «λυπηρό» δείπνο, όπως περιέγραψαν διπλωμάτες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι το βρετανικό όχι στην ΕΕ δεν είναι αναστρέψιμο και ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η αποχώρηση από την ΕΕ.

Κομισιόν και Ευρωβουλή πιέζουν να γίνει άμεσα το Brexit

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αρχίσει διαδικασίες διαζυγίου με την Βρετανία, σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι μόνο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να θέσει σε κίνηση αυτή τη διαδικασία και άρα πρέπει …

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό […] ακόμη και την επόμενη μέρα αφού αναλάβει ο νέος Πρωθυπουργός».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, από την πλευρά του τόνισε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις είναι λιγότερο αρνητικές από ό, τι αναμενόταν πριν από Brexit και υπογράμμισε ότι η συζήτηση ήταν ήρεμη και μετρημένη.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίυο αναμένετια σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv, θα υπάρχει ρητή αναφορά στο Άρθρο 50.

Φάρατζ: Χαρά εκτός ΕΕ αλλά θέλουμε την αγορά της

Σε συνέντευξή του στην EurActiv χθες, ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ επιτέθηκε στους Ευρωπαίους τόνισε ότι μοναδικός στόχος του κόμματός του πλέον είναι να διασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού και «δεν θα υπάρξει προδοσία».

Είπε, επίσης, ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να μάθει τίποτα από το Brexit διότι οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν τι σημαίνει μεταρρύθμιση και είναι «κολλημένοι» στον ευρωπαϊκό «εθνικισμό» τους.

Χαρακτήρισε «φανταστική» την έξοδο από την ΕΕ, ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η πρόσβαση στην ενιαία αγορά διότι «περισσότερο θα χάσει η ΕΕ» με την επιβολή δασμών.

Ο φόβος των Ευρωπαίων

Σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτό το ζήτημα είναι πλέον στο επίκεντρο της συζήτησης, και η Κομισιόν φοβάται ότι οι Βρετανοί θα ξεκινήσουν ταξίδια σε διμερές επίπεδο σε όλη την ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν διμερείς συμφωνίες με τα κράτη μέλη.

X