Ντράγκι: Η ευρωζώνη να εντατικοποιήσει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις

Ο Μάριο Ντράγκι

Έκκληση στα κράτη της ευρωζώνης να «εντατικοποιήσουν σημαντικά» τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητά του εργατικού δυναμικού τους και να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε της υπερ-χαλαρής πολιτικών που έχει ακολουθήσει η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι η Ευρωτράπεζα έχει υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε η ευρωζώνη χρειάστηκε επτάμισι χρόνια ώστε να ξεπεράσει το επίπεδο όπου ήταν πριν την κρίση, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως η νομισματική ένωση έχει αποδειχτεί εντυπωσιακά ισχυρή απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις που έχουν εκδηλωθεί, ειδικά φέτος.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ έχει ευνοήσει τους πλούσιους, που συνήθως επενδύουν σε ομόλογα, αντιτείνοντας ότι η πολιτική της Ευρωτράπεζας έχει τονώσει τον δανεισμό και έχει ευνοήσει τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις.

Αν και ο κ. Ντράγκι δεν έδωσε κάποιο στίγμα για το εάν η ΕΚΤ θα επεκτείνει τις αγορές ομολόγων πέρα από τον Μάρτιο του 2017, έστειλε μήνυμα ότι η βοηθητική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός να φτάσει στον στόχο του κοντά αλλά κάτω από το 2%. Οι αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση θα ληφθούν στην κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς τέλος για τις πιθανές επιπτώσεις των αμερικανικών εκλογών στην ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.