Νίκη έκπληξη του Αμόν στις εσωκομματικές εκλογές των Σοσιαλιστών της Γαλλίας

Ο Μπενουά Αμόν στο εθνικό συμβούλιο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις 18 Ιουνίου 2016. [Parti Socialiste/Flickr]

Το αουτσάιντερ της Αριστεράς Μπενουά Αμόν θα αντιμετωπίσει τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς την επόμενη Κυριακή (29 Ιανουαρίου) μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Αμόν δεν αντιμετωπίστηκε ως υποψηφιότητα με αξιώσεις, όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του το Δεκέμβριο, αλλά ο πρώην υπουργός παιδείας οδηγεί πλέον την κούρσα των εκλογών με κεντρικό σύνθημα ότι φέρει «μήνυμα ελπίδας και ανανέωσης». Με την Ευρώπη να μετατοπίζεται προς τα δεξιά και τον αντιδημοφιλή Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να μην διεκδικεί ανανέωση της θητείας του, οι προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος  χαρακτηρίζπνται ως η μάχη της αριστερής ψυχής του κόμματος, η οποία εκπροσωπείται από τον Αμόν εναντίον των κεντρώων του Βαλς.

Ο Αμόν συγκέντρωσε ποσοστό άνω 36% με το Βαλς στο 31%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το περίπου 80% των εκλογικών τμημάτων. Ο ανεξάρτητος πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοτενμπούργκ έμεινε εκτός κούρσας με ποσοστό 17% και αμέσως δήλωσε την υποστήριξή του στον Αμόν.

Όποιος και αν κερδίσει στις εκλογές έχει μικρές πιθανότητες για την Προεδρία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν  μεταξύ του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν και του Εμμανουήλ Μακρόν, πρώην υπουργού οικονομίας.

Ένας προκλητικός Βαλς, δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι οι προκριματικές είναι «μια ξεκάθαρη επιλογή μεταξύ των ακατόρθωτων υποσχέσεων και μιας αξιόπιστης αριστεράς». Ο Αμόν είπε ότι προσέφερε ελπίδα σε ένα προβληματικό κόμμα μετά από την πενταετή ηγεσία του Ολάντ, το οποίο ταλανίζεται από την οικονομική νωθρότητα και τις μαζικές διαμαρτυρίες.

Οι υποστηρικτές του ψήφισαν «από πεποίθηση και όχι λόγω παραίτησης», είπε. Ο Αμόν ανταπεξήλθε αποτελεσματικά σε τρία διαφορετικά τηλεοπτικά ντιμπέιτ, προσελκύοντας την προσοχή με την πρότασή του να δοθεί στους ανέργους και τους χαμηλόμισθους ένα «εγγυημένο εισόδημα» από € 600 έως € 750 το μήνα. Ο Βαλς έχει αντιταχθεί έντονα στην ιδέα.

Οι δύο άνδρες θα μονομαχήσουν σε ένα ακόμα τηλεοπτικό ντιμπέιτ την Τετάρτη (25 Ιανουαρίου). Ο φωτογενής Μακρόν έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τους πρώην συναδέλφους του στην κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, με πληθώρα ομιλιών του. Ωστόσο, με τη δεξιά ιδεολογία να αποκτά βαθιές ρίζες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις συγκλίνουν τώρα σε μια προεδρική αναμέτρηση μεταξύ Φιγιόν και Λεπέν ως το πιο πιθανό σενάριο το Μάιο. Ο Μακρόν προβλέπεται να τα πάει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο Σοσιαλιστή υποψήφιο στον πρώτο γύρο, αλλά θα αποκλειστεί όμως από τον τελικό.

Ο Βαλς πληρώνει το τίμημα;

Βαλς, ο οποίος προπηλακίστκε από ένα διαδηλωτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, φαίνεται να πληρώνει το τίμημα για την συνεργασία του με τον Ολάντ. Μετά την απομάκρυνση του, ο Μοτενμπούργκ δήλωσε την υποστήριξή του στον πρώην συνάδελφό του Αμόν, ενώ και οι δύο αντιπροσωπεύουν την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών.

«Φύγαμε μαζί από την κυβέρνηση, αγωνιστήκαμε μαζί. Την ερχόμενη Κυριακή θα ψηφίσω Αμόν», δήλωσε. Μερικοί υποστηρικτές των Σοσιαλιστών ανέφεραν ότι ο Αμόν φέρνει αέρα ανανέωσης. «Για μένα αυτός είναι πλέον κατάλληλος να αναβιώσει το κόμμα», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ, ο οποίος ψήφισε σε μια μικρή πόλη στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο  Βαλς έθεσε ως στόχο να εκσυγχρονίσει το κόμμα του, αλλά έχει δυσκολευτεί να ενώσει το στρατόπεδό του, με τους αντιπάλους του, να τον κατηγορούν για προδοσία αριστερών ιδανικών λόγω των μεταρρυθμίσεων που πέρασε στην αγορά εργασίας. Μεταξύ 1,7 εκατομμύρια και 1,9 εκατομμύρια ψήφισαν, σύμφωνα με την εκτίμηση από την ομάδα δημοσκοπήσεων Elabe, σε σύγκριση με τα τέσσερα εκατομμύρια που έλαβαν μέρος στον πρώτο γύρο στη Δεξιά.

Κινήσεις τακτικής;

Μερικά μεγάλα ονόματα του Σοσιαλιστικού κόμματος έχουν υπαινιχθεί ότι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τον υποψήφιο του κόμματός τους και να συνταχθούν πίσω από τον Μακρόν αν ο αυτός συγκεντρώνει πιο πολλές ελπίδες να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εναντίον της Λεπέν. Ο ίδιος ο Μακρόν έχει αποκλείσει μια συμφωνία με τους Σοσιαλιστές, υποσχόμενος ότι το κόμμα του En Marche  θα παρατάξει εκατοντάδες υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο υποστηριζόμενος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ζαν Λουκ Μελανσόν, ο οποίος όπως ο Μακρόν συμμετέχει ως ανεξάρτητος, απειλεί να διασπάσει τους αριστερούς ψηφοφόρους. Η επιρροή της Λεπέν, έχει επισκιάσει όλη την προεκλογική εκστρατεία μέχρι στιγμής. Η ίδια δήλωσε σε μια συνάντηση των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων στη Γερμανία το Σάββατο ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να «ξυπνήσει», μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ και του Brexit.

X