Νέα θητεία για τον αριστερό συνασπισμό του κρατιδίου του Βερολίνου

Με επικεφαλής την Φραντζίσκα Γκίφι, η οποία είχε αποχωρήσει από τη θέση της υπουργού Οικογένειας μετά από έρευνα για λογοκλοπή, είναι η δεύτερη κοινή πενταετής θητεία για τα κόμματα του συνασπισμού. [Shutterstock/Pani Garmyder]

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Την κυβέρνηση στο Βερολίνο θα αναλάβει και πάλι ένας συνασπισμός στον οποίο θα μετέχουν το σοσιαλδημοκρατικό SPD, οι Πράσινοι και το Die Linke, το κόμμα της Γερμανικής Αριστεράς. Η νέα κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει τη συμφωνία συνασπισμού της στις 29 Νοεμβρίου 

Το SPD είχε συγκεντρώσει ιστορικά λίγες ψήφους (21,4%) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ οι Πράσινοι είχαν σημειώσει σημαντικά εκλογικά κέρδη.

Επικεφαλής του συνασπισμού αυτού θα είναι η Φραντσίσκα Γκίφι, η οποία είχε αποχωρήσει από τη θέση της υπουργού Οικογένειας μετά από έρευνα για ένα σκάνδαλο λογοκλοπής. Θα είναι η δεύτερη κοινή πενταετής θητεία για τα κόμματα του συνασπισμού.

Ενώ αρχικά είχε ακουστεί ότι η Γκίφεϊ προτιμούσε έναν συνασπισμό «σηματοδότη» με τους Πράσινους και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις φιλελεύθερο FDP, ανάλογο με αυτόν που το κόμμα της προσπαθούσε να οικοδομήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η βάση του κόμματος πίεσε με επιτυχία για έναν αριστερό συνασπισμό. 

Η Γκίφι και ο νέος συνασπισμός της αντιμετωπίζουν μια δύσκολη θητεία: οι τιμές των ενοικίων στο Βερολίνο έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, οι δημόσιες συγκοινωνίες υστερούν και η γραφειοκρατία του Βερολίνου είναι διαβόητα δυσκίνητη.

Οι Πράσινοι και το Die Linke είχαν ασκήσει βέτο σχεδόν σε όλα τα εργαλεία με τα οποία θα μπορούσε να επιταχυνθεί η κατασκευή πρόσθετων διαμερισμάτων, ανέφερε ο Γιούλιους Μπέτσκα της Tagesspiegel στις 19 Νοεμβρίου.

Συν τοις άλλοις, τα κόμματα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το δεδομένο ότι οι Βερολινέζοι ψήφισαν μέσω ενός μη δεσμευτικού δημοψηφίσματος, την απαλλοτρίωση των διαμερισμάτων μεγάλων εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων όπως η «Deutsche Wohnen». 

Η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ληφθεί από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερομένων, μεταθέτοντας το πρόβλημα προς το παρόν, στο μέλλον.

(Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de) 

(Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)