Να ενώσει τον ευρωπαϊκό Νότο προσπαθεί ο Ολάντ

Οι κεντροαριστεροί ηγέτες του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Σεντ Κλάουντ της Γαλλίας. [French Presidency]

Σε συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών χθες (25 Αυγούστου), ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε εναντίον της ανόδου του λαϊκισμού. Ανακοίνωσε, επίσης, τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των χωρών του Νότου στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.

Οι κεντροαριστεροί ηγέτες συναντήθηκαν στο Σεντ Κλάουντ στις 23 Αυγούστου, σε ένα μικρό κάστρο που ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα δεν είναι επίσημα μέλος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκε στη συνάντηση, όπως και ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, η χώρα του οποίου κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο Σλοβάκος πολιτικός παραλίγο να αποβληθεί από το PES λόγω της σκληρής στάσης του έναντι των προσφύγων.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που τονίστηκαν στη σύνοδο κορυφής του Βεντοτένε τη Δευτέρα (22 Αυγούστου), και έκανε μια παθιασμένη έκκληση για μια Ευρώπη εναντίον του λαϊκισμού.

«Η Ευρώπη είναι μια δύναμη που μας επιτρέπει να ελέγχουμε το πεπρωμένο μας καλύτερα από ότι θα μπορούσαμε μόνοι μας», επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι οι ιδρυτές της Ευρώπης οραματίζονταν ένα σχέδιο που θα πηγαίνει πέρα από το έθνος-κράτος βάσει στερεής λογικής.

«Οι λαϊκιστές θέτουν σε κίνδυνο την ιδέα μας για συμβίωση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, αφού συζήτησε το σενάριο μετά το Brexit με τους ομολόγους του. Αυτό που καθιστά τη δήλωση του ακόμα πιο συμβολική είναι ότι η Μαρί Λεπέν, ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, μένει στο Σεντ Κλάουντ, κοντά στον τόπο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής.

«Δεν θέλουμε να είναι (η Ευρώπη) ένα άθροισμα χωρών, θέλουμε να μοιραζόμαστε επιλογές. Πιστεύουμε ότι με το ευρωπαϊκό σχέδιο, έχουμε τον έλεγχο του πεπρωμένου μας. Αλλά χρειαζόμαστε κανόνες, το να ζήσουμε μαζί υπονοεί ο καθένας να σέβεται τους άλλους, χωρίς πρόκληση ή στιγματισμό», είπε ο Ολάντ, αναφερόμενος στην έντονη συζήτηση στη Γαλλία για το μπουρκίνι. Ωστόσο, σταμάτησε εκεί χωρίς να πάρει θέση μεταξύ εκείνων που θέλουν την απαγόρευση του μπουρκίνι, και εκείνων που πιστεύουν ότι αυτό ισοδυναμεί με πλήγμα για τα πολιτικά δικαιώματα.

Προτεραιότητα η ασφάλεια, η άμυνα, οι επενδύσεις και η εξασφάλιση των νέων

Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα θέματα ασφάλειας, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες της, και να αποκτήσει την ικανότητα να αναλάβει διπλωματική δράση. Αναφέρθηκε, επίσης, στην οικονομική ασφάλεια, τονίζοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να σέβονται τη γαλλική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη φορολογία. Τέλος, μίλησε για τη σημασία των επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή αγωνίζεται για διπλασιασμό του μεγέθους του Σχεδίου Γιούνκερ, γεγονός που συνεπάγεται την εξεύρεση πρόσθετων πόρων. Προς το παρόν, το σχέδιο Γιούνκερ χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους. Ο διπλασιασμός του μεγέθους του σχεδίου θα έθετε σε κίνδυνο τον ήδη κλυδωνιζόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Τέλος, για τη νεολαία, οι σοσιαλιστές προτίθενται να ζητήσουν επέκταση και ενίσχυση της Εγγύησης των Νέων.

Αποφεύγοντας μια πολυ-πολική ένωση

Η σοσιαλιστική σύνοδος κορυφής αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας εξισορρόπησης των δυνάμεων και προσδιορισμού των προτεραιοτήτων που μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές της Γαλλίας. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει επίσης ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή περιοδεία, πραγματοποιώντας συναντήσεις με μια σειρά από ηγέτες, οι οποίοι υποστηρίζουν περισσότερη αυστηρότητα. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα των χωρών του Βίσεγκραντ  προσπαθεί να απορρίψει μια αναθεώρηση της οδηγίας για απόσπαση εργαζομένων, και αρνείται να δεχθεί την μετεγκατάσταση προσφύγων.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος θα συμμετάσχει στη συνάντηση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενάντια στην αυστηρότητα της Βόρειας Ευρώπης. Με το Brexit, είναι σαφές ότι ο Νότος αισθάνεται ενισχυμένος, ακόμη και αν η πολιτική κατάσταση στις χώρες αυτές εμποδίζει τη δημιουργία μιας πραγματικής ομάδας που θα υποστηρίζει τα συμφέροντα του Νότου. Με την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία να έχουν μεγάλο χρέος, γεγονός που συνεπάγεται εξάρτηση από τα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη μέλη, και την Ισπανία να  αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση για περισσότερο από έξι μήνες, η Ένωση του Νότου της ΕΕ δεν είναι σε θέση να ασκήσει ακόμα επιρροή.

X