Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς: Μόνο με συμβιβασμό θα κερδίσουν κάτι οι Κροάτες

"Εάν το HDZ δεν είναι έτοιμο να συμβιβαστεί, τότε δεν θα πάρει τίποτα", δήλωσε ο Bakir Izetbegović, πρόεδρος του μεγαλύτερου βοσνιακού κόμματος SDA. [EPA-EFE / ALAA BADARNEH]

ΣΑΡΑΓΕΒΟ

Την Κυριακή συμπληρώθηκαν ακριβώς 26 χρόνια από τότε που ο Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μονογράφησε μαζί με τους προέδρους της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της περιόδου 1992-1995 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Συμφωνία μονογραφήθηκε μετά από ειρηνευτική διάσκεψη τριών εβδομάδων στην αεροπορική βάση Ράιτ-Πάτερσον στο Ντέιτον του Οχάιο και υπεγράφη στις 14 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. Ανήμερα την Κυριακή 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, γιος του αείμνηστου Αλίγια και πρόεδρος του μεγαλύτερου βοσνιακού κόμματος SDA (όπως και ο πατέρας του προηγουμένως), επισήμανε τις εικαζόμενες προσπάθειες του SNSD (το μεγαλύτερο σερβικό κόμμα στη Β-Ε) και του HDZ BiH (το μεγαλύτερο κροατικό κόμμα) να περιορίσουν ολόκληρο το φιλοβοσνιακό μπλοκ, το οποίο διαθέτει το 60% των ψήφων στο Κοινοβούλιο της Β-Ε, σε μια πλασματική «βοσνιακή ποσόστωση» της τάξης του 33%. Μιλώντας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, ο Ιζετμπέγκοβιτς επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι αρχές και οι αρμοδιότητες των λαϊκών Κοινοβουλίων, που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα ζωτικά συμφέροντα των συνιστώντων λαών, και ότι είναι δυνατόν να επιλυθεί το ζήτημα της εκλογής των μελών της Προεδρίας της Β-Ε.

«Εάν το HDZ δεν προτίθεται να συμβιβαστεί, τότε δεν θα πάρει τίποτα», δήλωσε ο Ιζετμπέγκοβιτς. Κάλεσε ακόμα τη διασπορά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να εγγραφεί και να ψηφίσει στις επερχόμενες γενικές εκλογές, ιδίως στη Σερβική Δημοκρατία της Σερβίας (Σερβική οντότητα, RS), όπου τα φιλοβοσνιακά κόμματα, όπως είπε, θα κατεβάσουν τελικά μια ενιαία κοινή λίστα.

«Χρειαζόμαστε 80.000 ψήφους στην RS, για να πάρουμε 10 ή 12 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της RS. Αν το πετύχουμε αυτό, τότε αλλάζει η ιστορία θα  στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Είναι μια ημέρα στα τέσσερα χρόνια. Επιλέξτε όποιον θέλετε, αλλά επιλέξτε αυτούς που αγαπούν τη Β-Ε», δήλωσε ο Ιζετμπέγκοβιτς.

(Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)