Μητσοτάκης: Μεγαλύτερη συνεργασία στην ασφάλεια μετά την Νίκαια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΕΒΕΑ [Μύρνα Νικολαϊδου]

Την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών σε ζητήματα ασφαλείας επεσήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επιθέσεως στην Νίκαια. Σε χαιρετισμό που απήθυνε στην ημερίδα «Ελλάδα και Ευρώπη μετά το Brexit» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΒΕΑ με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, o κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του απέναντι στον γαλλικό λαό και κάλεσε για την τήρηση ενός λεπτού σιγή.

Αν και αναγνώρισε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, επεσήμανε ότι είναι πλέον απολύτως βέβαιο ότι η Ευρώπη πρέπει να περάσει από τα λόγια στην πράξη. Τουτέστιν, χρειάζεται μεγαλύτερη, πολύ πιο συστηματική συνεργασία στα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. «Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε άλλο τέτοιου είδους τραγικά γεγονότα χωρίς να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της τρομοκρατίας σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, η κα Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι είναι αδύνατον οι εθνικοί εγωισμοί των υπηρεσιών ασφαλείας να μην επιτρέπουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Ανέφερε ενδεικτικώς ότι συναντήθηκε σήμερα το πρωί με ένα Γερμανό, ο οποίος της αποκάλυψε ότι ο δράστης της επιθέσεως ήταν φυλακή στην Γερμανία και μέσα στην φυλακή είχε σημαίες του ISIS. Όταν ολοκλήρωσε την ποινή του αφέθηκε ελεύθερος και πήγε στην Γαλλία για να κάνει το χτύπημα «Είναι αδύνατον αυτό το πράγμα να σταματήσει αν δεν υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία πληροφοριών», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει με περισσότερη ενοποίηση στα θέματα της ασφάλειας αλλά και της οικονομικής πρόκλησης, τα επιχειρήματα των λαϊκιστών θα κερδίσουν.

Τα θερμά της συλλυπητήρια προς τον γαλλικό λαό εξέφρασε και η κ. Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για ένα πλήγμα στον γαλλικό λαό και τις αξίες του σε μια ημέρα που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο