Μέι εναντίον Ίγκλ: Οι δύο γυναίκες που μονοπωλούν τη βρετανική πολιτική ζωή

Η Τερέζα Μέι [Policy Exchange/Flickr]

Αυξάνονται οι πιθανότητες προκήρυξης πρόωρων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι αύριο παραιτείται για να τον διαδεχθεί η Τερέζα Μέι, αλλά και στο στρατόπεδο των Εργατικών, οι διαδικασίες επιταχύνονται, με την  Άντζελα Ιγκλ  να ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος

Η Μέι είχε απορρίψει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όταν είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά της στις 30 Ιουνίου, ωστόσο τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις να αλλάξει στάση.

Δράττοντας την ευκαιρία, οι Εργατικοί  έσπευσαν να δηλώσουν ότι είναι σημαντικό για την χώρα να έχει έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό και όχι μια «στέψη» ηγέτη από ένα μικρό αριθμό βουλευτών.

Η Τερέζα Μέι και το μεταναστευτικό

Ποια είναι όμως η πολιτική ταυτότητα της νέα Πρωθυπουργού της Βρετανίας, της δεύτερης γυναίκα στο τιμόνι της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ. Στην εξαετή θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών  κεντρικό ρόλο έπαιξε το μεταναστευτικό.

Αν και δεν είναι αυτή που πρότεινε τη μείωση του αριθμού της καθαρής μετανάστευσης, έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα στην επίτευξη του στόχου.  Η καθαρή μετανάστευση ανήλθε σε 330.000 ανθρώπους κατά την τελευταία καταμέτρηση.

Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές της Μέι, ήταν ένα νέος νόμος που εμπόδιζε τους Βρετανούς πολίτες να φέρουν τους/τις συζύγους ή τα παιδιά τους στη Βρετανία, αν κέρδιζαν  λιγότερες από 18.600 λίρες, ανεξάρτητα από το πόσο κέρδιζε ο/η σύζυγός. Δεκάδες οικογένειες έχουν αμφισβητήσει το νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο, και οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι έχει ως συνέπεια μικρά παιδιά να χωρίζονται από τις οικογένειές τους.

Μια από τις πλέον ατυχείς στιγμές της στο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν η ιδέα για το φορτηγάκι το οποίο όργωνε τη χώρα προσφέροντας βοήθεια στους λαθρομετανάστες για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Το σχέδιο κατέληξε σε πλήρη αποτυχία, καθώς πέρα από ότι έγινε αντικείμενο χλεύης ακόμη και φαρσέρ, μόλις 11 άτομα πείστηκαν εν τέλει  να εγκαταλείψουν την χώρα.

Έμφαση έχει δώσει και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στην χθεσινή ομιλία της δεσμεύθηκε ότι υπό την καθοδήγησή της, το Συντηρητικό κόμμα «θα τοποθετηθεί – εντελώς, απολύτως και κατηγορηματικά – στην υπηρεσία των ανθρώπων που εργάζονται».

Η Μέι έχει δεσμευθεί να δώσει στους εργαζόμενους μια θέση στα διοικητικά συμβούλια και η ετήσια ψηφοφορία των μετόχων για τις αμοιβές των στελεχών να γίνει δεσμευτική από απλά συμβουλευτική. Πάντως, δεν υπήρξε πάντα ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ένα χρόνο μετά την εκλογή της στο βουλευτικό αξιώμα,  το 1997, είχε δώσει πολλές ομιλίες κατά τις οποίες έχει αντιταχθεί  στον υποχρεωτικό εθνικό κατώτατο μισθό. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει  το ενδεχόμενο να  επιτρέπει στους εργοδότες να κάνουν στην άκρη τις διατάξεις του εθνικού κατώτατου μισθού για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε ακραίες οικονομικές συνθήκες», είχε δηλώσε τότει η Μέι.

Η Άντζελα Ιγκλ και ο πόλεμος στο Ιράκ

Στο στρατόπεδο των αντιπολιτευομένων Εργατικών, όλα τα φώτα είναι πλέον στραμμένα στην  55χρονη βουλευτή Άντζελα Ιγκλ , η οποία ανακοίνωσε χθες   την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος, αποσύροντας την εμπιστοσύνη της απέναντι στον Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος σύμφωνα με την ίδια δεν κατάφερε να ενώσει το κόμμα.

Ωστόσο ο δρόμος για την Ιγκλ δεν θα είναι εύκολος καθώς  ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με ψήφο εμπιστοσύνης μέσα στο ίδιο της το κόμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της Independent.

Όσον αφορά την πολιτική της Ίγκλ, ιδιαίτερη προσοχή συγκεντρώνει η στάση της όσον αφορά τον  πόλεμο στο Ιράκ. Η υποψήφια για την ηγεσία των Εργατικών είχε  ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2003, και έχει επανειλημμένα καταψηφίσει τις έρευνες για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, το 2006 και το 2007.

Αυτή ακριβώς η  υποστήριξή της για τον πόλεμο στο Ιράκ και η αντίθεσή της στη διεξαγωγή σχετικών ερευνών αναμένεται να σταθεί  εμπόδιο στην ανέλιξή της, ειδικά μετά από την δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης έκθεσης  του κ. Chilcot για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Μετά από  περίπου επτά χρόνια, την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016, το πόρισμα της έκθεσης δόθηκε στη δημοσιότητα, επικρίνοντας  τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, των  μυστικών υπηρεσιών, των  διπλωματών και των ενόπλων δυνάμεων, με τον Μπλερ ν΄ αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Η Ιγκλ εξακολουθεί να υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση στο εξωτερικό,  καθώς είχε δώσει τη συγκατάθεσή της και για το βομβαρδισμό της Συρίας το 2015.

 

 

X