Μαζικές διαμαρτυρίες στην Ρουμανία εναντίον της κυβέρνησης

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι [{Andrei Aștefănesei, Euractiv Romania]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη Ρουμανία την Τετάρτη (1η Φεβρουαρίου) για να διαμαρτυρηθούν για την αποποινικοποίηση μιας σειράς από αδικήματα διαφθοράς, στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα από την πτώση του κομμουνισμού το 1989, εναντίον της κυβέρνησης.

16467370-10155058605814295-603211411-n

16467370-10155058605814295-603211411-n

Μεταξύ 200.000 και 300.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης, αψήφησαν τις υπό το μηδέν θερμοκρασίες για να διαμαρτυρηθούν, με κύρια συνθήματα «Κλέφτες!» Και «Παραιτηθείτε!» την επόμενη μέρα, που η κυβέρνηση κήρυξε έκτακτης ανάγκης. Στο Βουκουρέστι, μερικοί διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια, κροτίδες και πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με χημικά. Μερικοί αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα – συμπεριλαμβανομένης της Τιμισοάρα, το λίκνο της επανάστασης του 1989.

«Είμαι εξοργισμένος. Το PSD κέρδισε τις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αλλάξουν κρυφά τον ποινικό κώδικα», δήλωσε ένας διαδηλωτής. Εάν εφαρμοστεί, όπως έχει προγραμματιστεί, εντός 10 ημερών, το διάταγμα θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να αποποινικοποιήσει το αδίκημα κατάχρησης της εξουσίας.

Αυτό θα βάλει ένα τέλος στη σημερινή δίκη του αρχηγού του κόμματος του PSD Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε την πολιτική επιρροή του για να εξασφαλίσει κρατικούς μισθούς για δύο ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μεταξύ 2006 και 2013.

Ο Ντραγκνέα, έχει ήδη αποπεμφθεί εξαιτίας μιας ποινής φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για απάτη των ψηφοφόρων η οποία εκδόθηκε πέρυσι.

Μια άλλη πρωτοβουλία, την οποία ο Πρωθυπουργός Σορίν Γκριντενάου θα υποβάλει στο κοινοβούλιο, θα απελευθερώσει από τις φυλακές περίπου 2.500 άτομα τα οποία εκτίουν ποινές από λιγότερο από πέντε έτη για μη βίαια εγκλήματα. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτό θα μειώσει τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι, και πάλι, οι κύριοι ωφελημένοι θα είναι οι πολλοί αξιωματούχοι και πολιτικοί οι οποίοι φυλακίστηκαν μετά από μια μεγάλη επιχείρηση καταπολέμησης της διαφθοράς τα τελευταία έτη.

«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο οι διαδηλωτές είναι αναστατωμένοι» δήλωσε ο Ντραγκνέα στους δημοσιογράφους την Τρίτη. Την Τετάρτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλορίν Ιορντάτσε έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι δεν υπήρχε «τίποτα μυστικό, παράνομο ή ανήθικο» στο έκτακτο διάταγμα. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι και η Ένωση Σώστε την Ρουμανία, υπέβαλαν μομφή εναντίον της κυβέρνησης η οποία όμως έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Κεντροδεξιός Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, χαρακτήρισε το διάταγμα «σκάνδαλο» και δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν μπορεί να ενεργήσει με τον τρόπο που κάνει η κυβέρνηση σε μια χώρα με κράτος δικαίου, το οποίο είναι η Ρουμανία και έτσι θέλει να παραμείνει».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαίνεσε τις προσπάθειες της Ρουμανίας, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την γειτονική Βουλγαρία το 2007.

Αλλά η τελευταία κίνηση αυτής της εβδομάδας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις Βρυξέλλες, με τον Γιούνκερ και τον αναπληρωτή του Φρανς Τιμμερμανς να εκδώσουν κοινή δήλωση εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία τους» την Τετάρτη.

«Η καταπολέμηση της διαφθοράς θα πρέπει να προχωρήσει, όχι να αναιρεθεί» είπαν. «Η Επιτροπή προειδοποιεί εναντίον στις υπαναχωρήσεις και θα εξετάσει διεξοδικά το διάταγμα έκτακτης ανάγκης … υπό αυτό το πρίσμα».

 

 

 

 

X