Λευκός καπνός! Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε τους υποψηφίους για τις κορυφαίες θέσεις

[European Union - European Council]

Μετά από αλλεπάλληλες επαφές, συνεννοήσεις, κόντρες και συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ κατέληξε στα πρόσωπα που θα αναλάβουν ή προτείνει να αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του απερχόμενου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΝτόναλντΤουσκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε:

  • Την Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν (προέρχομενη από το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, νυν Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας)
  • την Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ για την Προεδρία της ΕΚΤ (νυν επικεφαλής του ΔΝΤ)
  • τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ, για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (πρωθυπουργός του Βελγίου)
  • τον Ισπανό Γιόσεπ Μπόρελ, για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής (νυν υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας)

Όλες οι θέσεις αποτελούν προϊόν συμβιβασμού.

Καθώς το ρεπορτάζ εξελίσσεται, δεν είναι σαφές αν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο ηγετών για τη θέση του Προέδρου του Ευρωκοινοβούλιου.

Και ήδη πολλοί ευρωβουλευτές εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους για τις επιλογές και δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν υποδείξεις για τη θέση από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν δέχθηκε την υπόδειξη των πολιτών και του Ευρωκοινοβουλίου για τη θέση του επικεφαλής της Κομισόν μέσα από τη διαδικασία του επικεφαλής υποψηφίου.

Οι αναωτέρω αποφάσεις δεν είναι τελικές. Διότι το Συμβούλιο αποφασίζει για τον επικεφαλής του αλλά προτείνει τους άλλους υποψηφίους. Αποτελούν δηλαδή τις επίσημες υποψηφιότητες για τη θέση.

Ξεκίνησε ήδη στις Βρυξέλλες ένα ακόμη παζάρι…

Θα σας γράψουμε τα γεγονότα και τις πληροφορίες όταν είναι ακριβείς: θυμίζουμε ότι η ελληνική euractiv δεν υπέπεσε στο λάθος να εκτιμήσει ότι ένας εκ των δύο βασικών υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν θα αποτελέσει την τελική επιλογή. Καταγράψαμε τις φήμες και τις πληροφορίες αλλά δεν πήραμε θέση για μελλοντικές εξελίξεις διότι αντιλαμβανόμαστε πλήρος το εύρος του παζαριού που γίνεται. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

Η ανακοίνωση των προσώπων

Μέσω twitter αμέσως με τη λήξη των εργασιών ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ τα πρόσωπα. Ιδού:

X