Κύπρος: Το 74% των νέων δεν θέλει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές

[European Parliament]

Επτά στους δέκα Κύπριους νέους δεν έχουν πρόθεση να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Στατικολόγων.

Όπως συμπεραίνει η έρευνα, τα ποσοστά πρόθεσης των νέων (18-35 ετών) να μην ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2019 μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύ, πολύ υψηλά και αν δεν ληφθούν μέτρα τότε η πρόθεση θα μετουσιωθεί σε γεγονός.

Όπως έχει λεχθεί το βασικό αντικείμενο της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η πρόθεση των νέων να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν άκρως αποθαρρυντικό και απογοητευτικό γιατί το 74.2% των νέων της χώρας δεν θέλει να ψηφίσει. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό εάν κάποιος αναλογιστεί ότι  7 στους 10 νέους δεν έχει πρόθεση να ψηφίσει.

Ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής μεταξύ των νέων προέρχεται από αστικές περιοχές και αγγίζει το 77.1%.

Η εξήγηση που δίνεται (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις)  είναι ότι οι νέοι δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια, η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα για την νεολαία της Κύπρου και ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των νέων.

Η έρευνα, διενεργήθηκε μεταξύ 19 και 21 Νοεμβρίου, αφορούσε όλους τους νέους ηλικίας 18-35 και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 653 άτομα και με την μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας  καθορίστηκε το δείγμα.

Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με την μέθοδο της σημειακής εκτίμησης.

Γιατί δεν θα ψηφίσεις στις ευρωεκλογές?

[philenews]

Το τρίτο σημαντικό εύρημα είναι ότι το 63% των νέων που δεν θα ψηφίσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού  ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό για μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος.

Ένα τέταρτο και πολύ σημαντικό εύρημα της έρευνας προέκυψε μέσα από την ερώτηση τι θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν για να πείσουν ώστε οι νέοι να ψηφίσουν στίς επερχόμενες ευρωεκλογές. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν άκρως ενδιαφέροντα.

Τι πρέπει τα κόμματα να κάνουν για να σε πείσουν ώστε να ψηφίσεις;

[philenews]

Ένα πέμπτο εύρημα είναι ότι οι νέοι είναι διχασμένοι ως προς τις προοπτικές εργοδότησης

Τον τελευταίο χρόνο οι προοπτικές εργοδότησης ενός νέου ανθρώπου έχουν βελτιωθεί, έχουν χειροτερέψει ή έχουν παραμείνει το ίδιο.

[philenews]

Ένα τελευταίο εύρημα της έρευνας είναι ότι οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα αλλάξει κάτι γι αυτούς μετά της ευρωεκλογές του 2019. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι είχαμε τα ίδια αποτελέσματα και όταν κάναμε την ίδια ερώτηση για τις Προεδρικές του 2018.

Πιστεύετε ότι μετά της ευρωεκλογές του 2019 οι συνθήκες στα προβλήματα της νεολαίας θα βελτιωθούν, θα χειροτερέψουν, θα παραμείνουν οι ίδιες.

[philenews]

X