Κομισιόν: Να μην παρεμβαίνει στην υπόθεση Γεωργίου η κυβέρνηση

Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου.

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να μην πολιτικοποιήσει την υπόθεση Γεωργίου στέλνει η Κομισιόν τονίζοντας ότι το άνοιγμα του θέματος αυτού είναι «αντιπαραγωγικό» για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Σήμερα (29 Αυγούστου) θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες ο κ. Σταθάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη με τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ θα συζητηθεί εκτενώς ενώ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος διερωτήθηκε χθες ότι εφόσον δεν είναι μια πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση τότε για ποιο λόγο κυβερνητικοί αξιωματούχοι παίρνουν θέση στην υπόθεση Γεωργίου και μάλιστα κάνουν δημόσιες δηλώσεις.

«Είναι προκατειλημμένοι; Η υπόθεση πρέπει να είναι ανεξάρτητη», υπογράμμισε πηγή της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι είναι άλλο να γράφει και να παίρνει θέση ένας δημοσιογράφος για το θέμα και άλλο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η Κομισιόν θέλει να αποφύγει να πολιτικοποιηθεί το θέμα και είπε πως είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας η «αποπολιτικοποιήση» των ανεξάρτητων θεσμών.

«Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει η υπόθεση στο ελληνικό πρόγραμμα;»

Σχολιάζοντας την θέση της Κομισιόν στο θέμα, κυβερνητικές πηγές επανέλαβαν ότι η υπόθεση ανήκει στη δικαιοσύνη η οποία είναι ανεξάρτητη και ότι δεν έχει λόγο η ελληνική κυβέρνηση.

Πιο γρήγορη η δεύτερη αξιολόγηση

Εκτός του θέματος της ΕΛΣΤΑΤ, θα συζητηθεί επίσης και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, με πηγές της Κομισιόν να ισχυρίζονται ότι το ζητούμενο τώρα είναι η υλοποίηση και όχι μόνο η ψήφιση των νόμων.

«Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν βασικές ανησυχίες», επεσήμαναν πηγές της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η ευρύτερη αίσθηση που επικρατεί είναι πως η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πιο σύντομη από την πρώτη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορεί ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί να ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας στον ρόλο αυτό τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ωστόσο ο τελευταίος θα έχει πλήρη εποπτεία στο θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες θα παρεμβαίνει στις «στρατηγικές αποφάσεις».

X