Κομισιόν: Η συμπεριφορά της Τουρκίας αναγκάζει την ΕΕ να αλλάξει στάση

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. [skai.gr]

Η συμπεριφορά της Τουρκίας αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει στάση αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, προειδοποιεί στη Suddeutsche Zeitung ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, εκτιμώντας μάλιστα ότι «έχει έρθει η ώρα οι χώρες -μέλη να συζητήσουν ποιες θα είναι οι στρατηγικές επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς».

Ο αυστριακός επίτροπος τονίζει παράλληλα πως η ανάμειξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εθνικές εκλογές μιας χώρας, εννοώντας τη Γερμανία, καθώς και τα αιτήματα έκδοσης φερόμενων πολιτικών αντιπάλων του, είναι απαράδεκτα.

Ο Χαν αναφερόταν στην υπόθεση του τουρκικής καταγωγής Γερμανού συγγραφέα Ντογάν Ακανλί ο οποίος συνελήφθη στην Ισπανία έπειτα από διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει εναντίον του η Άγκυρα. Ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε ωστόσο να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

«Οι αποπομπές και οι συλλήψεις χωρίς νομική βάση που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 αποδεικνύουν ότι η τουρκική ηγεσία προφανώς δεν είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει την πορεία της, η οποία την φέρνει ολοένα και πιο μακριά από την Ευρώπη» επισήμανε ο Χαν.