Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Καταδικασμένη η ΤΤΙΡ

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. [Rat der Europäischen Union]

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε χθες (28 Αυγούστου) ότι οι διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων – ή ΤΤΙΡ – μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι ουσιαστικά καταδικασμένη.

«Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ στη  πραγματικότητα έχουν αποτύχει γιατί εμείς οι Ευρωπαίοι φυσικά δεν πρέπει να υποκύψουμε στις αμερικανικές απαιτήσεις», δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Τίποτα δεν προχωράει μπροστά.»

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά την Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καμία πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Ασκώντας κριτική στις διαπραγματεύσεις, ο αντικαγκελάριος δήλωσε ότι καμία πλευρά δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει ακόμα ούτε σε ένα κοινό κεφάλαιο.

«Σύμφωνα με την εκτίμηση μου, οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν de facto αποτύχει αν και στην πραγματικότητα  κανείς δεν το παραδέχεται. Και αυτό επειδή, μετά από 14 γύρους διαπραγματεύσεων οι οποίοι κατέληξαν σε 27 κεφάλαια δεν υπήρξε μια ενιαία κοινή δήλωση … Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να υποκύψουμε στις αμερικανικές προτάσεις. Στην Ευρώπη έχουμε τον τρόπο μας να ζούμε μαζί», δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και έχει υποστεί βαριά κριτική από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες.

Τον Μάιο, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απείλησε να απορρίψει την ΤΤΙΡ αν θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της γαλλικής γεωργίας.

Επιπλέον, το Brexit φαίνεται να μην έχει βοηθήσει την κατάσταση, καθώς αφαιρεί ουσιαστικά έναν από τους στενότερους συμμάχους και υποστηρικτές των ΗΠΑ στις διαπραγματευτικές συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να θέλει να υπογραφεί η ΤΤΙΡ πριν από το τέλος της θητείας του. Τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι θα περιοδεύσει σε πρωτεύουσες της ΕΕ κατά τους επόμενους μήνες για να «βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν ακριβώς ποια είναι η θετική πλευρά της ΤΤΙΡ».

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο αντικαγκελάριος ήταν πιο αισιόδοξος για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», προσθέτοντας ότι θα αγωνιστεί για την επικύρωσή της.

Η συμφωνία αυτή γνωστή ως CETA ολοκληρώθηκε επίσημα το 2014 και απαιτεί την έγκριση των 28 κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.