Κατά των δημοψηφισμάτων ο Ολλανδός Πρωθυπουργός

Μαρκ Ρούτε [Council]

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραδέχθηκε ότι το δημοψήφισμα που προκλήθηκε από ευρωσκεπτικιστές ομάδες για τη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ ήταν «καταστροφικό». Οι Ολλανδοί απέρριψαν “ηχηρά” το σύμφωνο.

“Τάσσομαι τελείως κατά των δημοψηφισμάτων, και είμαι εντελώς, τελείως αντίθετος σε δημοψηφίσματα σε πολυμερείς συμφωνίες, γιατί δεν έχει νόημα, όπως είδαμε με το ολλανδικό δημοψήφισμα,” δήλωσε χθες (13 Ιουνίου).

“Το δημοψήφισμα οδήγησε σε καταστροφικά αποτελέσματα”, πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του ήταν τα πιο αιχμηρά από το ολλανδικό δημοψήφισμα στις 6 Απριλίου, το οποίο παρακολουθήθηκε στενά από τις ευρωσκεπτικιστές ομάδες στη Βρετανία, οι οποίες και χαιρέτισαν το αποτελέσματα ως ένα πλήγμα για την ενότητα της ΕΕ.

Αν και το ολλανδικό δημοψήφισμα είχε ποσοστό συμμετοχής μόλις 30% για να είναι έγκυρο, πάνω από το 60% όσων προσήλθαν στις κάλπες απέρριψαν τη συμφωνία συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας.

Η Ολλανδία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η μόνη χώρα στο μπλοκ των 28 εθνών που δεν έχει ακόμη κυρώσει τη συμφωνία.

Το δημοψήφισμα της Ολλανδίας δεν ήταν δεσμευτικό, ωστόσο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με το τι θα κάνει.

Παρά το γεγονός ότι ο Ρούτε δεν έκανε αναφορά στο βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, οι ευρωσκεπτικιστές της Βρετανίας βασίζονται στα ολλανδικά αποτελέσματα, και ισχυρίζονται πως υποστηρίζουν τη δική τους εκστρατεία για να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τι προτίθεται να κάνει μετά το δημοψήφισμα, δίνοντας μόνο την υπόσχεση να απαντήσει πριν από τις κοινοβουλευτικές διακοπές του καλοκαιριού.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός είναι ανοιχτός υποστηρικτής της βρετανικής παραμονής στην ΕΕ και σε συνέντευξή του στο BBC νωρίτερα μέσα στο μήνα επεσήμανε ότι ένα Brexit θα είναι πολύ άσχημα νέα για τη Βρετανία, την Ολλανδία και την ΕΕ.