Ιταλία: Συλλήψεις στελεχών του ακροδεξιού κόμματος μετά τις βίαιες διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών

Μετά την επίθεση στα κεντρικά γραφεία του CGIL, αρκετοί πολιτικοί ζητούν τη διάλυση της Νέας Δύναμης σύμφωνα με τον λεγόμενο νόμο Scelba, ο οποίος απαγορεύει την ανοικοδόμηση ενός φασιστικού κόμματος στη χώρα. [EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI]

Η διαδήλωση ενάντια στα μέτρα κατά της Covid στη Ρώμη που προσέλκυσε περίπου 10 χιλιάδες διαδηλωτές είχε ως αποτέλεσμα την επίθεση και λεηλασία της έδρας του εθνικού συνδικάτου CGIL, τραυματισμό 38 αστυνομικών και σύλληψη 12 διαδηλωτών συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων αξιωματούχων του ακροδεξιού κόμματος Forza Nuova.

Μεταξύ αυτών ήταν δύο βασικά πρόσωπα του ξεκάθαρα νεοφασιστικού κινήματος Forza Nuova (Νέα Δύναμη), ο ιδρυτής Roberto Fiore και ο Ρωμαίος επικεφαλής της οργάνωσης Giuliano Castellino – στον οποίο είχε ήδη απαγορευτεί η συμμετοχή σε διαδηλώσεις αφού επιτέθηκε σε δύο δημοσιογράφους στο παρελθόν.
Οι ηγέτες της Νέας Δύναμης είναι γνωστό ότι υιοθετούν τη ρητορική κατά των εμβολίων και του αποκλεισμού από την αρχή της πανδημίας. Mετά την επίθεση στα κεντρικά γραφεία του CGIL, αρκετοί πολιτικοί ζητούν τη διάλυση της Νέας Δύναμης σύμφωνα με τον λεγόμενο νόμο Scelba, ο οποίος απαγορεύει την ανοικοδόμηση ενός φασιστικού κόμματος στη χώρα. Η εφαρμογή του νόμου Scelba στο παρελθόν ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε το 1958 ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης πρέπει να διεκδικείται στις περισσότερες περιπτώσεις και μπορεί να συμπιεστεί μόνο σε περίπτωση «συγκεκριμένου κινδύνου για τη δημοκρατική τάξη ”.

«Τη Δευτέρα θα παρουσιάσουμε μια επείγουσα πρόταση στο κοινοβούλιο για να ζητήσουμε τη διάλυση της Νέας Δύναμης και άλλων ανοιχτά φασιστικών κινήσεων», δήλωσε ο κεντροαριστερός βουλευτής Εμανουέλε Φιάνο. Παρόμοιες κλήσεις προήλθαν από τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, τον βουλευτή των πέντε αστέρων Μάριο Πιεραντόνι, πολλά εργατικά συνδικάτα και την Εθνική Ένωση Ιταλών Παρτιζάνων, που εκπροσωπεί τους συμμετέχοντες της ιταλικής αντίστασης ενάντια στο ιταλικό φασιστικό καθεστώς.
Ο νεοεκλεγείς κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου Τζουζέπε Σάλα κάλεσε επίσης τους «ηγέτες του κόμματος που κλείνουν το μάτι σε ορισμένες φασιστικές δυνάμεις» να «αναλάβουν δράση». “Έχουν εκλεγεί φασίστες στο Μιλάνο και το Τορίνο και αυτό δεν είναι αποδεκτό. Πιστεύω ότι η Giorgia Meloni πρέπει να δράσει και να πετάξει ανθρώπους που προφανώς δεν εκπροσωπούν τις επιταγές του Συντάγματός μας”, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Ιταλία εφημερίδα Fanpage. Η έρευνα έδειξε ότι δύο από τα πιο δημοφιλή κόμματα της χώρας – το Matteo Salvini’s League και η Giorgia Meloni’s Brothers of Italy – φιλοξενούν υποψηφίους και μεσίτες εξουσίας με εμφανείς φασιστικές συμπάθειες.