Η Βρετανία εγκαταλείπει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εστιάζει στο Brexit

[DFID/Flickr]

Η Βρετανία δεν θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το επόμενο έτος όπως είχε προγραμματιστεί, παραδίδοντας το ρόλο στον απόηχο του Brexit, δήλωσε το γραφείο της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι την Τετάρτη (20 Ιουλίου).

Η πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με την απόφασή της σε τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή της θα είναι «πολύ απασχολημένη με τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης από την ΕΕ», ανέφερε εκπρόσωπος.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με την ταχεία απόφαση της πρωθυπουργού η οποία θα επιτρέψει στο Συμβούλιο να θέσει εναλλακτικές προτάσεις στο τραπέζι.»

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Τούσκ είπε στην Τερέζα Μέι ότι το Brexit θα πρέπει να είναι  «ήπιο διαζύγιο».

Οι ηγέτες της ΕΕ πίεζαν τη Βρετανία να εγκαταλείψει την προεδρία λίγο μετά το δημοψήφισμα τον περασμένο μήνα.

Διπλωμάτες της ΕΕ ενημέρωναν τους δημοσιογράφους τις μέρες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εγκαταλείψει την προεδρία. Εκείνη την εποχή, ο προκάτοχος της Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, βρισκόταν ακόμα στην εξουσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η EurActiv.com, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ φοβόντουσαν ότι το Λονδίνο ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ ως διαπραγματευτικό χαρτί για να επιτύχει καλύτερους όρους διαζυγίου.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν σήμερα στη EurActiv ότι η απόφαση δεν ήρθε ως αποτέλεσμα της πίεσης υπό την οποία βρίσκεται η Βρετανία.

Πρόωρες ιδέες για τον τρόπο διαχείρησης του προβλήματος έχουν ήδη κυκλοφορήσει μεταξύ των πρεσβευτών, οι οποίοι θα συναντηθούν την Τετάρτη για να αποφασίσουν ποιος θα αντικαταστήσει τη Βρετανία.

Επί του παρόντος την προεδρία έχει η Σλοβακία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει η Μάλτα. Η Βρετανία επρόκειτο να αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Η Εσθονία είχε προγραμματιστεί να ακολουθήσει μετά τη Βρετανία.

Η Ουγγαρία πιέζει για να πάρει τη θέση της Βρετανίας, και πληρώσει τα εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει για να φιλοξενήσει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία. Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Βέλγιο είναι μια «σοβαρή επιλογή» ως αντικαταστάτης.

«Το Βέλγιο είναι έτοιμο να αναλάβει αυτή την προεδρία, αν μας ζητηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Didier Vanderhasselt.

Άρθρο 50

Το Άρθρο 50 είναι η νομική διαδικασία για να αποχωρήσει ένα κράτος μέλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σούλτς  άσκησαν πίεση στην Βρετανία να το ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Επιτροπή έχει υιοθετήσει μια σκληροπυρηνική «όχι διαπραγματεύσεις χωρίς ενεργοποίηση» στάση, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιήσουν καμμία συνομιλία για το Brexit μέχρι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε τα εξής: «Η πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης από την ΕΕ πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Ο Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε την πρωθυπουργό ότι θα συμβάλλει στο να προχωρήσει αυτή η διαδικασία όσο το δυνατόν ομαλότερα».

Η Μέι, η οποία είπε ότι «το Brexit σημαίνει Brexit», θα συναντήσει σήμερα το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αύριο τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη για την έξοδο της Βρετανίας.

Η Μέι υπονόησε ότι δεν θα υπάρξει επίκληση του Άρθρου 50, έως ότου συμφωνηθεί μια πλήρης «προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου ως συνόλου». Η Σκωτία στη συντριπτική της πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει εκκλήσεις για δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία με θέμα την παραμονή της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

X