Οι Βρετανοί επιλέγουν Νέα Ζηλανδία μετά το Brexit

Η σημαία της ΕΕ απλώνεται πάνω από το Λονδίνο [Describer/Flickr]

Μπορεί η Ιρλανδία να βιώνει μια πρωτοφανή αύξηση του ποσοστού των Βρετανών που υποβάλλουν αίτηση για διαβατήριο μετά το Brexit, αλλά δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται πιέσεις. Δημοφιλής προορισμός για τους ανήσυχους Βρετανούς αποτελεί και η Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία από το γραφείο Μετανάστευσης της Νέας Ζηλανδίας, ο αριθμός των Βρετανών που δηλώνουν ενδιαφέρον για να μετακομίσουν  στη Νέα Ζηλανδία έχει αυξηθεί κατά δέκα φορές μετά το δημοψήφισμα, με τη χώρα να δέχεται συνολικά 10.647 αιτήσεις  μόλις 49 ημέρες μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Independent,  998 Βρετανοί πολίτες ήταν εγγεγραμμένοι στο γραφείο Μετανάστευσης της  Νέας Ζηλανδίας στις 24 Ιουνίου, την ημέρα του αποτελέσματος, ενώ μόνο 109 άτομα είχαν εγγραφεί την προηγούμενη ημέρα.  Μέσα σε λίγες ημέρες ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε σε σχεδόν 11.000.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου Μετανάστευσης δήλωσε ότι λαμβάνει συνήθως 3000 αιτήσεις από Βρετανούς υπηκόους που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν,  να εργαστούν  ή να επενδύουν στη Νέα Ζηλανδία το μήνα. Ωστόσο, όπως τόνισε στην προκειμένη περίπτωση το ενδιαφέρον των Βρετανών αφορά τη διαμονή στη χώρα.

Στη δε Ιρλανδία ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τσάρλι Φλάναγκαν έφτασε στο σημείο να καλέσει τους Βρετανούς  να σταματήσουν να σπεύδουν να υποβάλουν αιτήσεις για ιρλανδικό διαβατήριο, καθώς ασκούν  τεράστια πίεση στο σύστημα.  Η Ιρλανδία έλαβε περισσότερες από 4.000 αιτήσεις από  Βρετανούς σχετικά με τον αν δικαιούνται ιρλανδικό διαβατήριο τρεις ημέρες μετά το αποτέλεσμα, σε σύγκριση με τα συνήθη μέσο όρο των 200 αιτήσεων.

Πλήγμα για τις υποδομές

Εντός των τειχών και εν μέσω σύγχυσης για την ημερομηνία που η χώρα θα ζητήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου, πολλοί τομείς έχουν υποστεί πλήγμα. Ένας από αυτούς είναι τα έργα υποδομής, με τις σχετικές δαπάνες να έχουν  μειωθεί κατακόρυφα από τότε που  η χώρα ψήφισε να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ήδη από τον πρώτο  μήνα μετά την ψηφοφορία κατεγράφη  μια πτώση στον τομέα των υποδομών, με την αξία των συμβάσεων κατασκευής έργων για τον Ιούλιο να μειώνονται κατά 20%, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Barbour ABI. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 23% χαμηλότερο σε σχέση με τον Ιούνιο και αντιστοιχεί σε πτώση  23% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Πτώση σημειώθηκε και στην κατασκευή νέων  κατοικιών  με λιγότερα από  2000  σπίτια να έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο Michael Dall, επικεφαλής οικονομολόγος της Barbour ABI  αναγνώρισε ότι ο λόγος της πτώσης δεν είναι άλλος από την οικονομική αβεβαιότητα.