Η Βουλγαρία θα ορίσει Επίτροπο μέχρι τον Απρίλιο

Ο Ognyan Gerdzhikov σε συμβούλιο χθες (1 Μαρτίου)0 [Government of Bulgaria]

Ο υπηρεσιακός Βούλγαρος Πρωθυπουργός Ογκνιάν Γκερντζίκοφ δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι μπορεί να διορίσει τον Επίτροπο της ΕΕ μετά τις εκλογές της 26ης Μαρτίου, αν και τα αποτελέσματα τους δεν θα επιτρέψουν άμεσα τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο Γκερντζίκοφ δήλωσε χθες (1 Μάρτη), ότι η κυβέρνησή επιθυμεί να ενταχθεί επίσημα στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM-2), κοινώς η «αίθουσα αναμονής» για το ευρώ, πριν παραδώσει την εξουσία. Η βαλκανική χώρα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, και ενώ έχει χαμηλό πληθωρισμό και σταθερή δημοσιονομική κατάσταση η είσοδό της στην ευρωζώνη έχει παρακωλυθεί από την εκτεταμένη διαφθορά και τα χαμηλά εισοδήματα. Οι Βούλγαροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 26 Μαρτίου για να εκλέξουν τα 240 μέλη της Εθνοσυνέλευσης. «Εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο, ώστε να μην επιτρέψει το γρήγορο σχηματισμό νέου υπουργικού συμβούλιου, θα προτείνουμε έναν υποψήφιο, γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε πολύ περισσότερο χωρίς Βούλγαρο Επίτροπο», δήλωσε ο Γκερντζίκοφ.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Γκερντζίκοφ θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αλλά με τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας, το κεντροδεξιό GERB και τους αριστερούς σοσιαλιστές να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής στις δημοσκοπήσεις, ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης θα είναι δύσκολος, λένε οι αναλυτές.

Η Βουλγαρία είναι Επίτροπος από τις 31 Δεκεμβρίου, μετά την παραίτηση της Αντιπρόεδρου της Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για να αναλάβει μια θέση εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες υποψήφιος του έχασε, θα μπορούσε να είχε ορίσει έναν Επίτροπο, αλλά απείχε.

Ο Μπορίσοφ διατηρεί ένα θλιβερό ρεκόρ από ανεπιτυχείς υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων η  Ρουμιάνα Γέλεβα, η οποίος δεν απέδωσε κατά την ακρόαση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2010. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ δήλωσε ότι κατανοεί ότι η Βουλγαρία θα προτείνει έναν Επίτροπο μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της. Ωστόσο, χωρίς Επίτροπο η Σόφια αισθάνεται σαν να έχει χάσει «τα μάτια του και τα αυτιά της» στην Κομισιόν, δήλωσε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σολομών Πασί.

Η EURACTIV.com έχει μάθει ότι για πρώτη φορά, η Βουλγαρία δεν έχει πάρει ένα αντίγραφο της έκθεσης Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM), το οποίο δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, επειδή αυτή τη φορά δεν υπήρχε Βούλγαρος Επίτροπος για να το παραλάβει και να το διαθέσουν στην κυβέρνηση. Η Βουλγαρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2018.

X