Η Βουλγαρία θα αργήσει να ορίσει νέο Επίτροπο

Ο Ράντεφ και Ο Γιούνκερ στην κοινή συνέντευξη τύπου [European Commission]

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν θα διορίσει Επίτροπο προς αντικατάσταση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γεγονός που σημαίνει ότι η θέση της δεν θα πληρωθεί πριν από το Μάιο, όπως έγινε σαφές τη Δευτέρα (30 Ιανουαρίου).

16426672-10155052664444295-1046502939-n

16426672-10155052664444295-1046502939-n

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ και ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ μίλησε στον Τύπο μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση τους. Ο Ράντεφ, πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με μεγάλη διαφορά τον περασμένο Νοέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα, διόρισε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας κύριος στόχος είναι να προετοιμάσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες έχουν προκηρυχθεί για τις 26 Μαρτίου.

Μυστικές διευθετήσεις

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι το θέμα είχε πράγματι συζητηθεί. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η υπηρεσιακή κυβέρνηση διορίσει έναν επίτροπο, θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει «όλες τις συνέπειες» για την προεκλογική εκστρατεία. Αντίθετα, η επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα μπορούσε να διορίσει έναν Επίτροπο χωρίς αντίστοιχους κινδύνους.

Ο Ράντεφ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ως υποψήφιος των Σοσιαλιστών, αλλά ως πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να παραμείνει ουδέτερος. Κάθε υποψηφιότητα για τη θέση του Επιτρόπου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί μεροληπτική και να θεωρηθεί αντίθετη με την συνταγματική απαίτηση ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει καλές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Ευχαριστώ τον κ Γιούνκερ για την πλήρη κατανόησή του και για την προθυμία του να περιμένει. Ξέρω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι πρέπει να έχουμε έναν Επίτροπο, αλλά τον ευχαριστώ για την ευελιξία και την κατανόησή του», δήλωσε. Ο Γιούνκερ είπε ότι κατανοεί ότι η Βουλγαρία θα προτείνει έναν Επίτροπο μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της. «Συμφωνώ. Θα πρέπει να γίνει τον Μάιο, ας πούμε», είπε, προσθέτοντας ότι τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια δεν συζητήθηκαν.

Εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 26ης Μαρτίου. Οι Σοσιαλιστές και το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ βρίσκονται κοντά στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα δύο θα πρέπει να στηριχθούν σε συνασπισμό κομμάτων για να είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η διαδικασία θα μπορούσε να κρατήσει μέχρι τον Ιούνιο. Ο Γιούνκερ δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί γυναίκα Επίτροπο.

«Έχουμε αρκετούς άντρες» είπε.

Εάν η Βουλγαρία παραμείνει χωρίς Επίτροπο μέχρι τον Μάιο, αυτό θα είναι ένα ρεκόρ. Η χώρα έχει μείνει χωρίς έναν Επίτροπο από τις 31 Δεκεμβρίου. Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπορίσοφ, η οποία παρέμεινε στην εξουσία μέχρι την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε να έχει ορίσει έναν Επίτροπο. Ο Μπορίσοφ, ωστόσο, δεν το έπραξε, προκειμένου να αποφύγει τυχόν επιθέσεις για την επιλογή του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Μπορίσοφ κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ από ανεπιτυχείς υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων η Ρουμιάνα Γέλεβα, κρίθηκε ανεπαρκής κατά την ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2010.

Ένα πιο πρόσφατο πλήγμα για τον Μπορίσοφ ήταν η υποψηφιότητα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, η οποία αντικατέστησε την υποψηφιότητα της Ιρίνα Μπόκοβα, επικεφαλής της UNESCO. Η Γκεοργκίεβα έκανε κακή εντύπωση στην ακρόασή της στα Ηνωμένα Έθνη και Μπορίσοφ ανέλαβε την ευθύνη.

Η EurActiv.com ρώτησε τον Γιούνκερ Juncker γιατί επιμένει η επόμενη Επίτροπος να είναι γυναίκα. Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα μεταξύ της ΕΕ των 28 που δεν είχε ποτέ ένα άντρα επίτροπο. «Αλλά θα πρέπει να συνεχίσετε την παράδοση σας» απάντησε ο Γιούνκερ χαριτολογώντας. Η EurActiv ρώτησε επίσης αν το ζήτημα των κυρώσεων στην Ρωσία συζητήθηκε.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι οι δύο τους συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας «όχι με έντονο τρόπο», και ότι δεν υπήρχαν αποκλίσεις. «Έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, αυτές οι αποφάσεις είναι έγκυρες, και όποτε θα πρέπει να επανέλθουμε σε αυτή την απόφαση, θα το κάνουμε. Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για αλλαγή», δήλωσε ο Γιούνκερ. Ο Ράντεφ ανέφερε ότι δεν είχε τίποτα να προσθέσει στο σχόλιο του Γιούνκερ.

Βούλγαρος Πρόεδρος: "Φοβάμαι ότι η ΕΕ θα παραμείνει όμηρος των κυρώσεων ενάντια στην Ρωσία"

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / «Η επιλογή της Βουλγαρίας να παραμένει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι στρατηγική σημασίας και δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, στην EurActiv.com σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πιλότος …

Η Βουλγαρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2018.

X