Οι start-ups που ασχολούνται με την τεχνολογία τα πρώτα θύματα του Brexit

Οι σημαίες της ΕΕ και της Βρετανίας [Shutterstock]

Οι start-ups με έδρα το City και έμφαση στην τεχνολογία φαίνεται ότι είναι τα πρώτα θύματα του Brexit. Λίγες ημέρες μετά την ψηφοφορία υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, οι πληρωμές από ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης ύψους £3 δις ανεστάλησαν επ ‘αόριστον από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την Independent.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι τους έχει γνωστοποιηθεί ότι δεν θα λαμβάνουν πλέον τα χρήματα που επρόκειτο να καταβληθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το ταμείο, με στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, βασίζεται στις πληρωμές από τα κράτη μέλη και ενδεχομένως  η κυβέρνηση να ανησυχεί για το αν μπορεί να αντέξει οικονομικά να συνεχίσει να πληρώνει το μερίδιό της, ιδιαίτερα μετά τις ανάγκες που θα προκύψουν στην μετα-Brexit περίοδο.

Οι αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό χώρο δεν άργησαν να έρθουν. Μια επιστολή προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Τζόρζ Όσμπορν  από μια ομάδα εταιρειών με έδρα το Λονδίνο έχει καλέσει για την ανάκληση αυτής της απόφασης.

Η επιστολή,  που γράφτηκε από τον Τζον Σπίντλερ, διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Capital Enterprise και υπογράφεται από διάφορα άλλους διευθυντές εταιρειών, ανέφερε ότι η χρηματοδότηση ύψους £3,7 εκατ. που  είχε συμφωνηθεί τον Μάρτιο 2016 για να παράσχει εξειδικευμένη υποστήριξη σε περισσότερες από 600 start-ups που ασχολούνται με την τεχνολογία στο City  στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζεται CASTS, έχει αναβληθεί επ’ αόριστον.

Οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων καλούν  για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης,  «η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την τεχνολογική κοινότητα στο Λονδίνο»,  όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. «Το αποτέλεσμα (του δημοψηφίσματος) έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα και εγείρει ερωτήματα για το τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις τεχνολογίας στο Λονδίνο», επισημαίνεται στην επιστολή.

Την Παρασκευή, οι Financial Times ανέφεραν ότι η χρηματοδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας, που προβλέπονται από το πρόγραμμα Jeremie, θα μπορούσε να καθυστερήσει. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει βοηθήσει πάνω από 1.700 επιχειρήσεις και συνέβαλε στη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας τα τελευταία έξι χρόνια. Ενδεικτική της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι και η στάση του Ντέιβιντ Γκάουκ,  Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Την περασμένη εβδομάδα παραδέχθηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι δεν είναι σε θέση  να εγγυηθεί για  το μέλλον των  ευρωπαϊκών κονδυλίων.