Οι Σοσιαλιστές εποφθαλμιούν τη θέση του Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο Σεργκέι Στάνισεφ [PES]

Οι ηγέτες της κεντροαριστεράς θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκπαραθυρώσουν τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και βασικό διαπραγματευτή για το Brexit και θα συζητήσουν το θέμα αυτό το θέμα την επόμενη εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος τους.

16358502-10155037099364295-108828551-n

16358502-10155037099364295-108828551-n

Οι Κεντροαριστεροί ευρωβουλευτές βρίσκονται ακόμη σε σύγχυση μετά την απώλεια της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την κεντροδεξιά, η οποία ηγείται ήδη άλλων σημαντικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν.

«Δεν είναι λογικό ότι ένα πολιτικό κόμμα που έχει λάβει λιγότερο από το ένα τρίτο των ψήφων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέχει τρεις από τις τρεις θέσεις κλειδιά της ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Σεργκέι Στάνισεφ, αρχηγός του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), αργά την Τρίτη (24 Ιανουαρίου).

«Νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για έναν προοδευτικό υποψήφιο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από τους πρωθυπουργούς και αρχηγούς των κρατών μας» προσέθεσε ο Βούλγαρος πρώην πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι θα προτείνει την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης σε συνεδρίαση του Σοσιαλιστικού κόμματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Μάλτα, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 3 Φεβρουαρίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, πρέπει να αποφασίσει μέχρι το Μάιο αν θα δώσει ανανεώσει τη θητεία του Τουσκ, διάρκειας 30 μηνών. Θα προτιμούσαν μια συναινετική επιλογή, αν και μπορεί τελικά να χρειαστεί πλειοψηφική ψήφος. Εννέα χώρες της ΕΕ βρίσκονται προς το παρόν υπό την ηγεσία της κεντροαριστεράς.

Η πρόκληση του Brexit

O Τουσκ, πρώην κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πολωνίας, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Υποστηρίζοντας τον Τουσκ, διπλωμάτες λένε, ότι έχει κάνει καλή δουλειά σε μια περίοδο κρίσης και εξασφαλίζει την συνέχεια, ειδικά για τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες προετοιμάζεται να επιβλέψει.

Το ζήτημα της κομματικής προέλευσης σπάνια είναι θέμα προτεραιότητας για τους ηγέτες της ΕΕ, όταν αποφασίζουν για την πλήρωση αντίστοιχων θέσεων. Ο Στάνισεφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά μια έκθεση, η οποία αμφισβητείται από τους συνεργάτες του Φρανσουά Ολαντ, σύμφωνα με την οποία ο σοσιαλιστής ηγέτης θα ήθελε να αντικαταστήσει Τουσκ μετά τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το Μάιο.

«Δεν αφορά το πρόσωπο. Είναι θέμα πολιτικής ισορροπίας », δήλωσε ο Στάνισεφ, προσθέτοντας ότι ο ασφυκτικός κλοιός της κεντροδεξιάς γύρω από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να τροφοδοτήσει την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.

 

X