Η σλοβακική κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία παρά την αποχώρηση του κυβερνητικού της εταίρου

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. [Georgi Gotev]

Πέντε μέλη του μικρού κόμματος SIET του κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβακίας παραιτήθηκαν από το κόμμα χθες (16 Αυγούστου), αλλά δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, όπως ανέφερε η παράταξη σε δήλωσή της.

Οι πέντε διαφωνούντες, οι οποίοι παραμένουν μέλη του κοινοβουλίου, επικρίνουν εδώ και καιρό τον επικεφαλής του κόμματος Radoslav Prochazka για αυταρχική στάση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο Prochazka αντικαταστάθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά οι «αντάρτες» αντιτίθενται και στον νέο ηγέτη, Roman Bercely.

«Από σήμερα αποχωρούμε από το SIET. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην εκπλήρωση του προγράμματος της κυβέρνησης », είπαν οι παρετιθέντες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από το αριστερό κόμμα του Φίτσο Smer, το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας, το εθνικό ουγγρικό κόμμα Most και το SIET. Έχει την υποστήριξη 81 βουλευτών από τους 150 του κοινοβουλίου.

Εκπρόσωπος του Smer είπε ότι η αποχώρηση δεν θα έχει καμία επίπτωση στην κυβέρνηση. Η Σλοβακία κατέχει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το Δεκέμβριο.

Οι αποχωρήσαντες βουλευτές δήλωσαν ότι θα διαπραγματευτούν το ενδεχόμενο ένταξης στο Most, κεντρώο κόμμα που έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους Σλοβάκους με την εθνική ουγγρική μειονότητα.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση μπορεί να οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα στο Υπουργείο Μεταφορών καθώς το SIΕΤ, το οποίο έχει πλέον μόνο δύο βουλευτές, ενδέχεται να χάσει τη δύναμη να διορίσει υπουργό.

Το Siet αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων του συνασπισμού από τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά από εκλογές του Μαρτίου. Ακόμη και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας συνασπισμού, έχασε τρεις από τους δέκα βουλευτές του, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε συνασπισμό υπό την ηγεσία του Φίτσο.

Παρά το γεγονός ότι ερχόταν δεύτερο μετά το αριστερό Smer στις περισσότερες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές, το SIET κέρδισε μόνο το 5,6% των ψήφων. Από τότε η απήχησή του έχει μειωθεί περαιτέρω, συγκεντρώνοντας μόλις 1,4% στην τελευταία δημοσκόπηση του πρακτορείου Focus, η οποία κυκλοφόρησε τον Ιούνιο.

 

 

X