Οι πρώτες ενδείξεις για τη μεταναστευτική πολιτική μετά το Brexit

Το μεταναστευτικό ήταν το μεγαλύτερο όπλο της εκστρατείας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και όπως άλλωστε έδειξε και το αποτέλεσμα απασχολεί έντονα τους Βρετανούς πολίτες.

Μια πηγή κοντά στην νέα ηγέτη των Συντηρητικών δήλωσε στην Express: «Το σαφές μήνυμα από το δημοψήφισμα της ΕΕ ήταν ότι οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν πίσω τον έλεγχο των συνόρων μας. Η Τερέζα είναι απολύτως αποφασισμένη  να το κάνει αυτό». Άλλωστε στην εξαετή θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών η Μέι πρσπάθησε να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών κατά δεκάδες χιλιάδες. Πλέον μπορεί να πιέσει για την επίτευξη του στόχου αυτού με ακόμη μεγαλύτερο σθένος.

Μέι εναντίον Ίγκλ: Οι δύο γυναίκες που μονοπωλούν τη βρετανική πολιτική ζωή

Αυξάνονται οι πιθανότητες προκήρυξης πρόωρων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι αύριο παραιτείται για να τον διαδεχθεί η Τερέζα Μέι, αλλά και στο στρατόπεδο των Εργατικών, οι …

Ο Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, στενός συνεργάτης της νέας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και  πιθανός διάδοχός της στο υπουργείο Εσωτερικών, απεκάλυψε ότι το νέο σύστημα μετανάστευσης της Βρετανίας δεν θα στηρίζεται απαραίτητα στο σύστημα της Αυστραλίας με βάση τη συγκέντρωση πόντων, το οποίο είχαν υποσχεθεί οι πρωταγωνιστές της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Ο υπουργός Mετανάστευσης ανέφερε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών ότι το έργο έχει  ήδη ξεκινήσει στο  υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τις επιλογές για το νέο σύστημα μετανάστευσης της Βρετανίας, που θα περιορίσει την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία δεν μπορεί να συνεχίσει στη σημερινή της μορφή», κατέστησε σαφές.

Δεν δίνει εγγυήσεις για τους Ευρωπαίους μετανάστες

Ο Μπρόκενσαϊρ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εγγυηθεί μονομερώς τη μελλοντική θέση των  2,9 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν δεν υπάρξει και ανάλογη εξασφάλιση για τους Βρετανούς που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους πολίτες  που μένουν στη χώρα  επί μακρόν, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν πολίτες που έχουν ζήσει εδώ για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία βάσει των ασφαλίσεων υγείας που χορηγήθηκαν σε Ευρωπαίους μετανάστες για το έτος που έληξε Μάρτιο του 2016, οι περισσότεροι πολίτες που ενεγράφησαν για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προέρχονται από τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Βουλγαρία.

Επίσης, ο υπουργός αποκάλυψε ότι έχει ήδη συσταθεί μια «ομάδα διεθνούς μετανάστευσης» στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της για τη χαρτογράφηση των επιλογών της μετα Brexit εποχής. Τόνισε ότι εξετάζονται και άλλες λύσεις πέρα από το αυστραλιανό σύστημα, το οποίο είχαν κάνει σημαία οι Brexiters.

H νομοθεσία της Αυστραλίας προβλέπει ότι το  15% περίπου των θεωρήσεων εργασίας που εκδίδονται για τους μετανάστες  γίνεται με βάση τις δεξιότητές τους. Η δε απόφαση του Μπρόκενσαϊρ να αποστασιοποιηθεί η κυβέρνηση από την κεντρική υπόσχεση των υπέρμαχων της εξόδου καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει πρόθεση υιοθέτησης συγκεκριμένων δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει οι υποστηρικτές του Brexit.

X