Η πάταξη της διαφθοράς ως μέσο αντιμετώπισης του λαϊκισμού

«Τέρμα στη διαφθορά» πρέπει να θέσει η η ΕΕ

Ο λαϊκιστικός λόγος παραπλανά χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι φαίνεται να αποδέχονται το αφήγημα που περιγράφει τους αξιωματούχους της ΕΕ ως διεφθαρμένους. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η ΕΕ έχει σημειώσει θετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ είναι αναγκαία η περαιτέρω διαφάνεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός, αναφέρει ο επικεφαλής της Transparency International.

Σε συνέχεια της δημοσίευσης του Παγκόσμιου Βαρόμετρου της Διαφθοράς για το 2016 την προηγούμενη εβδομάδα, ο Carl Dolan, διευθυντής του Γραφείου της Transparency International στην ΕΕ, δήλωσε ότι το δυνατό χαρτί στις εκστρατείες του Trump και του Farage αποτέλεσε η ρητορεία εναντίον των διεφθαρμένων ελίτ .

Ο Dolan υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ανησυχούν περισσότερο για τη διαφθορά κυβερνητικών αξιωματούχων από ο,τι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις ή την οικονομική κατάρρευση.

«Η πρόκληση τώρα είναι να ανακόψουμε το αφήγημα ενάντια στη διαφθορά από εθνικιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες, ενώ οι κυβερνήσεις και οι φιλελεύθεροι θεσμοί να διαμορφώσουν αξιόπιστες, μακροπρόθεσμες και ορατές πολιτικές κατά της διαφθοράς», ανέφερε.

Καταγγελία κρουσμάτων διαφθοράς

Ακόμα κι αν οι ευρωπαϊκές χώρες δε βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιο διεφθαρμένων χωρών, ένας στους τέσσερις πολίτες της ΕΕ καταγγέλει περιστατικά διεφθαρμένης συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που συμπεριέλαβε 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, το 35% των πολιτών της ΕΕ δήλωσαν ότι φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους. Στη Γαλλία, στις Κάτω Χώρες και στην Πορτογαλία, τουλάχιστον οι μισοί εξέφρασαν αυτή την ανησυχία.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών αισθάνονται προσωπικά υποχρεωμένοι να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς. Στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία περισσότεροι από 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται υποχρεωμένοι να καταγγείλουν κρούσματα διαφθοράς σε περίπτωση που αυτά υποπέσουν στην αντίληψή τους.

Όσον αφορά τα ρουσφέτια, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών, ενώ τα χαμηλότερα καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας στους 20 ή λιγότεροι έχουν πραγματοποιήσει κάποια δωροδοκία. Οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά δωροδοκίας είναι η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Ρουμανία (από 22% έως 29%).

«Προστασία των πληροφοριοδοτών»

Οι μάρτυρες προστασίας δημοσίου συμφέροντος που βρίσκονται σε όλη την ΕΕ θα πρέπει να προστατεύονται και να υποστηρίζονται όταν διαπιστώσουν την ύπαρξη ενός κακουργήματος.

Ωστόσο η νομική προστασία είναι άνιση σε όλη την ΕΕ και χαμηλή έως ανύπαρκτη στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ιρλανδία ενέκρινε ένα ισχυρό νομοσχέδιο το 2014, και νωρίτερα αυτό το μήνα η Γαλλία πέρασε το νόμο Sapin ο οποίος περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Ωστόσο, η Γερμανία και η Πολωνία δεν έχουν σημειώσει κάποια ιδιαίτερη πρόοδο, ενώ η θέσπιση νομοθεσίας στην Ιταλία «μπλοκάρεται» στη Γερουσία με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Η Διεθνής Διαφάνεια ασκεί πιέσεις για μία ευρωπαϊκή νομοθεσία ούτως ώστε να προστατευθούν οι πληροφοριοδότες, ενώ η ΕΕ και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν σημειώσει επιτεύγματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε ο Dolan.

«Έχουν προταθεί πρωτοποριακές νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διαφάνεια, όπως για παράδειγμα η πρόταση για την παύση του εταιρικού απορρήτου με τη δημοσίευση των ιδιοκτητών εταιρειών οι οποίοι επωφελούνται», πρόσθεσε ο Dolan.

Ως αποτέλεσμα του σκανδάλου Luxleaks, το οποίο γνωστοποιήθηκε από πληροφοριοδότες όπως ο Antoine Deltour και ο Raphael Halet, η ΕΕ έχει προωθήσει νέους κανόνες για την καταπολέμηση των πρακτικών φοροαποφυγής.

Ο Dolan επίσης έκανε λόγο για έλλειψη ορατότητας στην ΕΕ όταν πρόκειται για εργασίες της που σχετίζονται με τη διαφάνεια.

Η Επιτροπή θα πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα

Ο Dolan τόνισε ότι κατά τη σύνοδο κορυφής κατά της διαφθοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο το Μάιο, «όπου ο Τζον Κέρι και διάφορα αρχηγοί κρατών εμφανίστηκαν, η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από έναν Προϊστάμενο Μονάδας της Επιτροπής».

«Οι πολίτες που αισθάνονται απομακρυσμένοι από την ΕΕ, εύκολα παραπλανώνται θεωρώντας ότι οι πολυεθνικές και οι πλούσιοι έχουν ανεμπόδιστη επιρροή στη χάραξη πολιτικής. Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ πιο διαφοροποιημένη, αλλά κανείς δεν θα πιστέψει της καλοπιστία του κάθε ενός που σχετίζεται με τις «Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Η καλύτερη επιλογή είναι η ύπαρξη μίας ατζέντας διαφάνειας, ενώ όλα τα θεσμικά όργανα θέτουν νέα πρότυπα στην άσκηση πιέσεων διαφάνειας, απαριθμώντας όλες τις συνεδριάσεις λόμπι και αρνούμενα να ανταποκριθούν στους μη εγγεγραμμένους εκπροσώπους των ομάδων συμφερόντων, πρόσθεσε, αναφερόμενος στη νέα πρόταση της Επιτροπής για την σύσταση ενός μητρώου.

 

X