Η οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία – The Capitals – ειδική έκδοση

The Capitals - Οι Πρωτεύουσες - Ειδική Έκδοση: η οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία

Η οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία της ΕΕ, που αποσκοπεί στην παροχή νομικής προστασίας και αμοιβής στους δημιουργούς περιεχομένου στο διαδίκτυο, εγκρίθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και από τα κράτη μέλη απαιτείται τώρα να μεταφέρουν τις μεταρρυθμίσεις στην εθνική νομοθεσία έως τον Ιούνιο του 2021.

Μέχρι στιγμής, η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει μεταφέρει τα μέτρα στην εθνική νομοθεσία. Η κίνηση προκάλεσε έντονη αντίδραση από τις ψηφιακές πλατφόρμες, με την Google να ανακοινώνει πρόσφατα τεχνικές αλλαγές στην υπηρεσία προβολής ειδήσεων, αποφεύγοντας τη νομική υποχρέωση να πληρώνει τους εκδότες τύπου για το περιεχόμενο που δημιουργούν βάσει των νέων κανόνων.

Σε μια πανευρωπαϊκή έρευνα, η EURACTIV μιλάει με τις εθνικές κυβερνήσεις για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξελιχθούν οι μελλοντικές μεταφορές της οδηγίας και εάν η αντίδραση του τομέα με τις ψηφιακές πλατφόρμες στα σχέδια αυτά θα μπορούσε να αποτρέψει τα κράτη μέλη από την εφαρμογή της οδηγίας πνευματικής ιδιοκτησίας. – Samuel Stolton, συντάκτης ψηφιακών θεμάτων, EURACTIV.

///

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η γερμανική κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε τα σχέδια, έκανε πίσω, εκδίδοντας μια επίσημη δήλωση, λέγοντας ότι με την εφαρμογή της οδηγίας «ο στόχος είναι να γίνει το εργαλείο «φίλτρων φόρτωσης» (upload filters) σε μεγάλο βαθμό περιττό «.

Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεξήγαγε δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της ρύθμισης. Από τότε, το υπουργείο εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο εφαρμογής, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ασαφές πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν «φίλτρα φόρτωσης».

Την ημέρα που εγκρίθηκε η οδηγία, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση θα επιφέρει «αναγκαίες προσαρμογές στο παρωχημένο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο». Η κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες σχετικά με την εφαρμογή θα «προωθηθούν από το πνεύμα για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη αμοιβή του δημιουργικού» (σσ: τομέα), καθώς και να «διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης και να προστατευθούν τα δικαιώματα των χρηστών».

Επί του παρόντος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών αξιολογεί τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν κατά τη φάση δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την περαιτέρω εφαρμογή. «Είμαστε επίσης πολύ προσεκτικοί στην εφαρμογή της οδηγίας σε άλλα κράτη μέλη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στην EURACTIV.

Ωστόσο, η αντίσταση στη Γερμανία ήταν ισχυρή, με μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις. Το Πειρατικό Κόμμα υπήρξε ο ισχυρότερος αντίπαλος των σχεδίων. Ο πολιτικός διευθυντής των Πειρατών, Daniel Mönch, δήλωσε πρόσφατα:

«Η Google μπορεί να καταργήσει το περιεχόμενο του εκδότη χωρίς σημαντικά μειονεκτήματα για την ίδια της την επιχείρηση … Δεν πρόκειται μόνο για κάποια μπόνους για τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εκδοτικών οίκων αλλά και για το μέλλον δεκάδων χιλιάδων μεγάλων και μικρών εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ππολλές από τις οποίες βασίζονται στις προσφορές και τα εργαλεία της Google. Το πείραμα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα πρέπει να διακοπεί, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ζημία στην ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά.

«Η Alexandra Geese, ευρωβουλευτής από την γερμανική Ομάδα των Πρασίνων, υποστηρίζει παρόμοιες θέσεις και ζητεί νέες λύσεις. «Είναι παράλογο να προσπαθήσουμε να κάνουμε τις αμερικανικές πλατφόρμες να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα των εκδοτικών οίκων», είπε. «Ελπίζω ότι στην Ευρώπη, θα αναπτύξουμε τα δικά μας δημιουργικά μοντέλα στο μέλλον για να χρηματοδοτήσουμε όσα προσφέρουν τα μέσα. Μπορώ να φανταστώ μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα γι ‘αυτό.»

Ο Oliver Süme, πρόεδρος της Ένωσης Οικονομίας του Διαδικτύου, σχολίασε επίσης: «Η νέα οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επιτυγχάνει το αντίθετο από αυτό που έχει επανειλημμένως αναφερθεί ως στόχος της οδηγίας. Αντί των πραγματικών δημιουργών, είναι οι μεγάλες εταιρείες συλλογικής διαχείρισης και οι εκδότες τύπου καθώς και οι μεγάλες πλατφόρμες που επωφελούνται από αυτήν».

«Η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το Διαδίκτυο όπως το ξέρουμε για πάντα», προειδοποίησε ο Süme.

(Florence Schulz, EURACTIV.DE)

///

ΠΑΡΙΣΙ

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που μετέφερε την οδηγία περί πνευματικών δικαιωμάτων στο γαλλικό δίκαιο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου και θα επιτρέψει στους διαδικτυακούς εκδότες να ζητήσουν αμοιβή για τη χρήση του έργου τους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω της δημιουργίας ενός «συγγενικού δικαιώματος».

Ωστόσο, η Google ανακοίνωσε στις 25 Σεπτεμβρίου ότι θα λάβει μέτρα για να συμμορφωθεί με το νέο νόμο, αλλά δεν θα πληρώσει ούτε μια δεκάρα σε ηλεκτρονικούς εκδότες. Η ανακοίνωση επικρίθηκε έντονα στη Γαλλία, τόσο από τους εκδότες όσο και από την κυβέρνηση. «Αυτή η απόφαση, η οποία δεν βασίστηκε σε καμία ανταλλαγή απόψεων ή διαβούλευση, φαίνεται να είναι μια πραγματική καταστρατήγηση του πνεύματος του γαλλικού δικαίου και, ευρύτερα, της ευρωπαϊκής οδηγίας», διαμαρτυρήθηκε η Γαλλική Συμμαχία του Γενικού Τύπου. «Οι δηλώσεις της Google σχετικά με το ζήτημα της αποζημίωσης δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε ο Franck Riester, υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας.(EURACTIV.FR)

///

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η EURACTIV συναντήθηκε πρόσφατα με κυβερνητικούς αξιωματούχους από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, το αρμόδιο τμήμα του κράτους για τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, για να ενημερωθεί για τη στάση τους σχετικά με την οδηγία εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Η κυβέρνηση υποστήριξε τους στόχους της Οδηγίας της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας καθ ‘όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών της», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να δει πιο δίκαιες ανταμοιβές για τους δημιουργούς στο διαδικτυακό οικοσύστημα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζεται με βάση το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται στη Συμφωνία Απόσυρσης της Theresa May, υποθέτοντας ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020. Το γεγονός ότι η Οδηγία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας πρέπει να εφαρμοστεί έως τις 7 Ιουνίου 2021, η οποία «δεν εμπίπτει στην αρχική περίοδο εφαρμογής που προβλέπεται στη Συμφωνία Απόσυρσης», σημαίνει ότι η Οδηγία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας δεν θα μεταφερθεί στο βρετανικό δίκαιο.

Ωστόσο, θα μπορούσε το Ηνωμένο Βασίλειο να εξετάσει τη δική του έκδοση στο μέλλον; Ο αξιωματούχος μας είπε ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει τέτοιου είδους πολιτικές ερωτήσεις εν ευθέτω χρόνω».(Samuel Stolton, EURACTIV.com)

///

ΜΑΔΡΙΤΗ

«Οι γίγαντες του Διαδικτύου θα σταματήσουν να πέρνουν κέρδη εις βάρος του περιεχομένου που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και που διανέμουν χωρίς να αμείβονται οι δημιουργοί τους», ανέφερε πρόσφατα στην EURACTIV Ισπανίας η Ισπανική Ένωση για την Ανάπτυξη της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ADEPI). «Η οδηγία πρέπει να μεταφερθεί το αργότερο στις 7 Ιουνίου 2021, αλλά θα ήταν σκόπιμο να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Γενικότερα, η ADEPI ενημέρωσε την EURACTIV ότι υπάρχει μικρή αντίσταση στην οδηγία περί πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ισπανία, επικαλούμενη το γεγονός ότι όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες ενέκριναν τη μεταρρύθμιση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Ένα πνεύμα συνεργασίας προήδρευσε στα έργα των δύο κοινοβουλευτικών οργάνων, αντιμετωπίζοντας το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας ως απαραίτητο κείμενο για την ανάπτυξη των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών.

Η ADEPI θεωρεί τα πνευματικά δικαιώματα «ως ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ισορροπίας στην εμπορική εκμετάλλευση του περιεχομένου στο διαδίκτυο, επιτρέποντας στους δημιουργούς να λαμβάνουν δίκαιη αμοιβή για τη χρήση των έργων τους σε πλατφόρμες διαδικτύου. Μπορεί πάντα να βελτιωθεί, ειδικά όσον αφορά την ευθύνη των πλατφορμών.»

(Fernando Heller EUROEFE.EURACTIV.es)

///

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Στην Πολωνία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς (MKiDN) είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της Οδηγίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Ο Υπουργός Piotr Gliński επεσήμανε πρόσφατα ότι «ορισμένα άρθρα (…), ιδίως εκείνα που αφορούν το φιλτράρισμα περιεχομένου (άρθρο 17 · ed.) – απειλούν την ελευθερία του Διαδικτύου και αντιβαίνουν στις βασικές αξίες της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του λόγου, των ιδεών και τη δημιουργία νέου περιεχομένου».

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σζιμάνσκι ανέφερε ότι «αυτή η μορφή της οδηγίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη θέσπισης κανονισμών που θα είναι ανάλογοι με την προληπτική λογοκρισία, η οποία όχι μόνο απαγορεύεται από το Πολωνικό Σύνταγμα αλλά και από τις συνθήκες της ΕΕ».

Η Πολωνία δεν βιάζεται να μεταφέρει την οδηγία. Σύμφωνα με την Kuba Jankowski, εμπειρογνώμονα του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, «η εφαρμογή της οδηγίας απαιτεί τροποποίηση του νόμου, επειδή πολλές από τις διατάξεις είναι νέες στην πολωνική νομοθεσία» και ως εκ τούτου η χώρα μπορεί να περιμένει μέχρι τους τελευταίους μήνες πριν ξεκινήσει να μεταφέρει τα αναγκαία μέτρα στο εθνικό δίκαιο.

Πρόσφατα, η πρωτοβουλία «Μαζί για τον πολιτισμό» – υποστηριζόμενη από αρκετές δεκάδες πολωνούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του νικητή των Oscars Jan A.P. Kaczmarek – ζήτησε την υποστήριξη της οδηγίας της ΕΕ. Οι συγγραφείς τάσσονται υπέρ της «εξισορρόπησης της βασιλείας των μεγάλων διεθνικών γίγαντων και της αντίθεσης στις δραστηριότητές τους στην τοπική δημιουργική βιομηχανία, ώστε οι δημιουργοί να μπορούν να λαμβάνουν δίκαιη αμοιβή για τον διαμοιρασμό των έργων τους στο YouTube, στο Facebook ή σε άλλες μεγάλες πλατφόρμες», είπε ο Jan Mlotkowski, επικεφαλής στο τμήμα επικοινωνίας της ZAiKS (Πολωνική Εταιρεία Συγγραφέων και Συνθετών), υποστηρίζοντας επίσης τα σχέδια, λέγοντας στους πολίτες ότι «η ελευθερία στο Διαδίκτυο θα υπάρξει όταν οι άνθρωποι δεν ληστεύονται».

Νωρίτερα φέτος, η οδηγία της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προκάλεσε μεγάλη διαμάχη στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής προεκλογικής εκστρατείας, η PiS και τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν επιχειρηματολογούσαν ότι πρόκειται για «ACTA 2», ένας νόμος που θα μπορούσε να «συμβάλει στην απομάκρυνση της ελευθερίας στο διαδίκτυο».

Οι βουλευτές του PiS, Tomasz Poręba και Jadwiga Wiśniewska, υποστήριξαν τον Μάρτιο ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές ήταν ψηφοφορία «υπέρ ή κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο» και ο Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε στις 7 Σεπτεμβρίου ότι η χώρα επρόκειτο να ασκήσει έφεση εναντίον της οδηγίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (η Πολωνία ανήκε σε μια ομάδα πέντε χωρών που δεν υποστήριξαν το νόμο στο Συμβούλιο της ΕΕ).

(Mateusz Kucharczyk, EURACTIV.pl)

///

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Το Κρατικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας έχει αναλάβει την ευθύνη της εφαρμογής της Οδηγίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Κροατία. Μέχρι στιγμής έχουν συγκροτήσει την ομάδα εργασίας των εθνικών εμπειρογνωμόνων, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την προσαρμογή της οδηγίας στους κροατικούς νόμους.

Η ομάδα αναμένεται να συναντηθεί για πρώτη φορά μέχρι το τέλος του έτους. Ο επίσημος δικτυακός τόπος του υπεύθυνου γραφείου δημοσίευσε ένα έγγραφο το οποίο επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνονται για τη διαδικασία και τον αντίκτυπό της. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης της Κροατίας είναι ότι η οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία θα είναι επωφελής για τη δημιουργική κοινότητα στην ψηφιακή εποχή.

(Tea Trubić Macan, EURACTIV.hr)

///

ΑΘΗΝΑ

Μόλις πριν από δέκα ημέρες, το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας συγκρότησε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την προετοιμασία ενός σχεδίου νόμου για την εφαρμογή της οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (μαζί με άλλες, 2017/1564, 2019/790, 2019/789 κλπ) με προθεσμία στα τέλη Ιουνίου 2020. Τότε θα ληφθεί η πολιτική απόφαση εάν και πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το νομοσχέδιο και τις ακριβείς διατάξεις που θα θεσπίσει, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να καταθέσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο.

Πηγές ανέφεραν στη EURACTIV ότι, εφόσον η χώρα δεν φιλοξενεί καμία εταιρεία με μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, η κύρια εστίαση δεν θα είναι να μη δημιουργήσει περιττά προβλήματα με τον Τύπο. Πράγματι, τρεις υπουργοί συναντήθηκαν πρόσφατα με τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική ένωση (ΕΣΗΕΑ) και υποσχέθηκαν να λάβουν υπόψη τις προτάσεις τους για την εφαρμογή της οδηγίας.

(Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

///

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, τα ειδικά σχέδια μεταφοράς και το γενικό χρονοδιάγραμμα εξαρτώνται από τις προθεσμίες που πρέπει να ορίσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ορίσει τις κεντρικές κυβερνητικές αρχές και τις δημόσιες αρχές που θα είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά και την εφαρμογή της οδηγίας.

Η μεταφορά της οδηγίας θα αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης σε μια ομάδα εργασίας, όπου το περιεχόμενο της οδηγίας θα παρουσιαστεί και θα εξηγηθεί, δήλωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν την υποστήριξή τους ή να θέσουν υπό αμφισβήτηση την οδηγία.

Η Μπρατισλάβα δεν βλέπει πολλά περιθώρια για λήψη περαιτέρω μέτρων εκτός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας, καθώς «αγγίζει σχεδόν όλες τις πτυχές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στην EURACTIV Σλοβακίας.

Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, μια ενεργός ομάδα στη Σλοβακία, χαιρέτισε την πρόταση της νέας νομοθεσίας. «Είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε έναν κανόνα που να καταπολεμά τους φόβους για πιθανή λογοκρισία του διαδικτύου και φιλτράρισμα του περιεχομένου του», δήλωσε ο Τίμπορ Μάκακ, Γενικός Γραμματέας του AEJ και Σλοβάκος ραδιοφωνικός δημοσιογράφος τον Ιανουάριο.

(Lucia Yar, EURACTIV.sk)

///

ΠΡΑΓΑ

Μέχρι στιγμής, το τσέχικο υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει μια διαδικασία επικοινωνίας με τους ενδιαφερομένους, με την οποία το κείμενο της οδηγίας χωρίστηκε σε εννέα μέρη και ζητήθηκε από τα ενδιαφερόμενα μέρη να γνωστοποιήσουν σε ποια μέρη επιθυμούν να προτείνουν τροποποιήσεις.

«Είχαμε μια συνάντηση στο υπουργείο τον Αύγουστο, όπου ανακοινώσαμε τις απόψεις μας. Τίποτα άλλο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής », δήλωσε ο Wenceslaus Mach, διευθυντής της Ένωσης Εκδοτών, στην EURACTIV Τσεχίας.

Παρ ‘όλα αυτά, η οδηγία έχει προκαλέσει συναισθηματικές συζητήσεις και η νομοθετική διαδικασία είναι πιθανόν να είναι δύσκολη.

«Επικρίνουμε τη μεγάλη αβεβαιότητα των όρων στο κείμενο και δεν συμφωνούμε με άλλες αλλαγές πέρα από την οδηγία αυτή τη στιγμή», δήλωσε πρόσφατα η Věra Průchová από την τσεχική μηχανή αναζήτησης και εκδότη List.cz.

(Lukáš Hendrych, EURACTIV.cz)

///

ΣΟΦΙΑ

Ιστορικά, οι αρχές της Βουλγαρίας έχουν μεταφέρει πάντοτε την ευρωπαϊκή νομοθεσία την τελευταία δυνατή στιγμή, και μερικές φορές μετά την προθεσμία. Αυτό συμβαίνει με τον ΓΚΠΔ (GDPR) το 2018, το οποίο εισήχθη μέσω της βουλγαρικής νομοθεσίας με καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών.

«Η Βουλγαρία συμμετέχει σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες και οι εργασίες για την εφαρμογή της οδηγίας βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο», ανέφερε το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις απόψεις του κοινού σχετικά με την οδηγία και δεν έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι διαδικασίες είναι πιθανό να αρχίσουν στα μέσα του επόμενου έτους.

Το υπουργείο προσθέτει ότι η Βουλγαρία συμμετέχει στην επιτροπή επαφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία υποστηρίζει τη διαδικασία εφαρμογής της οδηγίας.

(Krassen Nikolov, EURACTIV.bg)

 

[Επιμέλεια κειμένου στα Αγγλικά από τους Samuel Stolton και Daniel Eck]

X