Η Μαγκνταλένα Άντερσον θα έχει άλλη μια ευκαιρία να κυβερνήσει τη Σουηδία 

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2022, ο 54χρονος πρωθυπουργός πρέπει να ισορροπήσει για να παραμείνει στη θέση του με μόλις 100 σοσιαλδημοκράτες βουλευτές. [PA-EFE/JONAS EKSTROMER]

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ανέλαβε την πρωθυπουργία της Σουηδίας. Ως η 34η πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας θα ηγηθεί μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί “κουτσό άλογο”.

Στη Βουλή των 349 εδρών, η κ. Άντερσον, επί μακρόν υπουργός Οικονομικών, εξασφάλισε τη θέση της τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου με τις ψήφους του κόμματός της, των Σοσιαλδημοκρατών, και με τη βοήθεια των Πρασίνων, του Κόμματος της Αριστεράς και του Κέντρου που απείχαν από την ψηφοφορία. Το συντηρητικό-φιλελεύθερο Μετριοπαθές Κόμμα, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Σουηδοί Δημοκράτες ψήφισαν εναντίον της.

Με τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 μπροστά της, η 54χρονη πρωθυπουργός πρέπει να ακροβατήσει προσεκτικά για να παραμείνει στη θέση της. Βασιζόμενη στην εμπιστοσύνη των εκατό σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, θα βρεθεί πιθανότατα μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίζει την υποστήριξη της αριστεράς ή της δεξιάς για ένα θέμα κάθε φορά.

Τα φλέγοντα ζητήματα που περιμένουν να επιλυθούν περιλαμβάνουν την επιδείνωση της βίας των συμμοριών στις μεγάλες πόλεις και την απόφαση για την τελική αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων. Κατά κάπως παράδοξο τρόπο, η κ. Άντερσον πρέπει επίσης να κυβερνήσει με έναν προϋπολογισμό που καταρτίστηκε από τα δεξιά κόμματα και εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξη Τύπου, η πρωθυπουργός επέλεξε να διατηρήσει την αισιοδοξία της και δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα επιδιώξει τη συνεργασία με όλα τα κόμματα. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν «καλές ευκαιρίες» για να το πράξει. Ωστόσο, ο Ουλφ Κρίστερσον, ο πρόεδρος των Μετριοπαθών, χαρακτήρισε την κυβέρνηση σε συνέντευξή του στο SVT ως την πιο αδύναμη από τη δεκαετία του 1970 και την αποκάλεσε απλώς «υπηρεσιακή» κυβέρνηση.

(Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)