Η Κροατία αισθάνεται ισχυρή την παρουσία της Κίνας λέει ο ΥπΕξ

"Δεν μπορούμε απλώς να καταδικάσουμε την παρουσία της Κίνας, εάν δεν έχουμε δείξει επαρκή δύναμη όσον αφορά τα όσα έχουμε να προσφέρουμε και ισχυρότερη παρουσία", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Gordan Grlić Radman. [EPA-EFE / JOHANNA GERON]

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

«Δεν μπορούμε απλώς να καταδικάζουμε την παρουσία της Κίνας, εάν δεν έχουμε επιδείξει επαρκή δύναμη όσον αφορά το τι έχουμε να προσφέρουμε και ισχυρότερη παρουσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, προσθέτοντας ότι η οικονομική επιρροή της Κίνας είναι ισχυρή στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή που είχε παραμεληθεί τον τελευταίο καιρό.

Σημείωσε επίσης πως στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, η Κίνα ήταν η πρώτη που προμήθευσε προστατευτικές υγειονομικές μάσκες.

Ως γείτονας στα Δυτικά Βαλκάνια, η Κροατία αισθάνεται σίγουρα την ισχυρή παρουσία και επιρροή της Κίνας εκεί και μπορεί να μιλήσει γι’ αυτό. Η γνώση της φύσης της επιρροής της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια και σε άλλα μέρη του κόσμου δεν είναι ενδεχομένως επαρκής, πρόσθεσε.

Ο Ράντμαν είπε επίσης ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι απειλής της παγκόσμιας τάξης και της παγκόσμιας ασφάλειας, η οποία, όπως είπε, μπορεί να βασιστεί μόνο στην πολυμέρεια, την ανοχή και τον σεβασμό.

Οι μεγαλύτερες απειλές είναι οι δικτατορίες, οι ασύμμετρες απειλές, οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια και οι κυβερνοεπιθέσεις, δήλωσε ο Γκρλιτς Ράντμαν από το Χάλιφαξ, όπου συμμετείχε στο Διεθνές Φόρουμ Ασφάλειας.

Προσδιόρισε ως απειλητικές τις χώρες «οι οποίες υπολογίζουν στην εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης πραγμάτων ή στη γεωπολιτική ανακατάταξη και οι οποίες έχουν αρνητική ατζέντα δράσης και διαχειρίζονται αρνητικά τη μετανάστευση».

Προειδοποίησε επίσης στο πλαίσιο αυτό για την ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου, όπως είπε, η κατάσταση έχει αποσταθεροποιηθεί.

(Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)