Η Γερμανία εντείνει τον αριθμό των απελάσεων των απορριφθέντων ασύλου

Αφγανοί πρόσφυγες στη Γερμανία [Joel Schalit/Flickr]

Η Γερμανία, η οποία έχει υποδεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο από το 2015, την Πέμπτη (9 Φεβρουαρίου) ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιταχύνει την απέλαση αυτών των οποίων τους αρνήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα – αλλά διαμάχη ξέσπασε σχετικά με την επιστροφή των απορριφθέντων στο Αφγανιστάν.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέσπασε μια συμφωνία από τους ηγέτες των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας αναφορικά με ένα σχέδιο επαναπατρισμού, η οποία δεσμεύτηκε ότι «γρήγορα» θα διατυπωθεί ως προτεινόμενο νομοσχέδιο.

«Αυτό που συζητήσαμε σήμερα ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια χώρα που υποδέχεται όσους αναζητούν προστασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση. Η επίσπευση της διαδικασίας του επαναπατρισμού των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο «θα μας δώσει τη δυνατότητα υποδοχής ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», είπε.

Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων είναι η δημιουργία εθνικών «κέντρων απέλασης» με στόχο το συντονισμό ομοσπονδιακής και πολιτειακής λειτουργίας. Επίσης, θα προσφέρονται οικονομικά κίνητρα σε όσους επιστρέφουν εθελοντικά στο πλαίσιο του σχεδίου.

Η Γερμανία θέλει επίσης να αυξήσει την πίεση στις χώρες οι οποίες αρνούνται να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους ή παρεμποδίζουν τη διαδικασία με γραφειοκρατικά προσχήματα. Οι συνομιλίες έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, καθώς για τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση του Δεκεμβρίου σε Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ευθύνεται ένας Τυνήσιος, ο Anis Amri, ο οποίος θα έπρεπε να έχει απελαθεί πολύ πριν από την επίθεση.

Μετά από αυτή την επίθεση, που στοίχισε σε 12 ζωές, η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης μεταρρυθμίσεις για να καταστήσει ευκολότερη την απέλαση ξένων υπηκόων οι θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα εξτρεμιστές από την αστυνομία.

Η συμφωνία της Πέμπτης καθορίζει κανόνες για την επιτάχυνση της απέλασης για όσους επιχειρούν να αποκρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα ή διαπράττουν εγκλήματα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (BamF) θα έχει επίσης το δικαίωμα να ελέγχει τα κινητά τηλέφωνα των αιτούντων άσυλο, αν η ταυτότητά τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια, δήλωσε ο Περιφερειακός Πρόεδρος της Έσσης Volker Bouffier.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος είχε καλέσει τους αρχηγούς των κρατών να συντονιστούν σε μια «κοινή προσπάθεια», προειδοποίησε ότι ενώ ο αριθμός των ατόμων που τους δίνεται ασφαλές καταφύγιο από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες έχει αυξηθεί απότομα στη Γερμανία, το ίδιο έγινε και με εκείνους οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μια τέτοια προστασία.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περισσότερες επαναπατρισμούς και απελάσεις», δήλωσε. Πέρυσι επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία ή εκδιώχθηκαν 80.000 απορριφθέντες αιτούντων άσυλο, από ένα σύνολο άνω των 200.000 που είχαν αποτύχει να εξασφαλίσουν το επίσημο καθεστώς πρόσφυγα.

Αστάθεια στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση της Μέρκελ βρίσκεται υπό πίεση για να ανάβει δράση καθώς η εισροή μεταναστών έχει ενισχύσει τα δεξιά λαϊκίστικά και αντιμεταναστευτικά κινήματα, και ο αριθμός των ακροδεξιών εγκλημάτων μίσους εναντίον αλλοδαπών έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Αλλά αντιμετωπίζει επίσης τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε κρατικό επίπεδο για την απέλαση των Αφγανών υπηκόων πίσω στην πατρίδα τους, σε ένα όλο και πιο επικίνδυνο περιβάλλον.

Από το Δεκέμβριο, η Γερμανία έχει στείλει πίσω περίπου 60 Αφγανούς υπηκόους με δύο πτήσεις τσάρτερ στην Καμπούλ, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αφγανιστάν τον Οκτώβριο.

Αλλά πέντε γερμανικά κρατίδια έχουν αποφασίσει να σταματήσουν τις περισσότερες απελάσεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, επικαλούμενα την επιδείνωση της αστάθειας στη πολύπαθη χώρα.

Η Μέρκελ υποστηρίζει ότι αν και «δεν ήταν μια εύκολη απόφαση» να απελάσει τους Αφγανούς, οι απορριφθέντες ασύλου θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε περιοχές οι οποίες είναι πιο ασφαλείς. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι στις αρχές Φεβρουαρίου οι απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν κορυφώθηκαν το 2016, με σχεδόν 11.500 αμάχους – το ένα τρίτο των οποίων είναι παιδιά – σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

X