Γάλλος βουλευτής στο EURACTIV: Παρίσι και Αθήνα ανοίγουν το δρόμο για ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν την Τρίτη τη συμφωνία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο βήμα της Ευρώπης για την επίτευξη της «στρατηγικής αυτονομίας» της. [EPA-EFE/LUDOVIC MARIN]

Η Γαλλία και η Ελλάδα υπέγραψαν μια στρατιωτική συμφωνία ορόσημο, που προβλέπει αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση που ένα από τα μέρη δέχεται επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν η τελευταία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Πολιτικοί και αναλυτές μίλησαν στο EURACTIV Γαλλία και Ελλάδα τονίζοντας τι σημαίνει αυτό για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στο σύνολό της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν την Τρίτη τη συμφωνία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο βήμα της Ευρώπης για την επίτευξη της «στρατηγικής αυτονομίας» της. Το άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπει ότι «τα μέρη παρέχουν αμοιβαία βοήθεια, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή τους, και εάν είναι απαραίτητο, με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι πραγματοποιείται ένοπλη επίθεση εναντίον των έδαφος ενός από τους δύο, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»

«Αυτή η ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας δείχνει την πυκνότητα και το βάθος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που θέλουμε να δημιουργήσουμε με τους Έλληνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων Ερβέ Γκραντζάν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ελλάδα δεσμεύτηκε επίσης να αγοράσει τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο Πέλαγος εν μέσω της αυξανόμενης επιθετικότητας που επέδειξε η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό.

Ερωτηθείς για πιθανές εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη με την Αυστραλία, ο Grandjean είπε: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι [αυτή η σύμβαση] θα ολοκληρωθεί με επιτυχία». «Η επιλογή της Ελλάδας αντιστοιχεί στη βούληση μιας ισχυρής ευρωπαϊκής κυριαρχίας και υλοποιεί για άλλη μια φορά τη ζωτικότητα της διμερούς συνεργασίας μας. Αποδεικνύει ότι η γαλλική ναυτική βιομηχανία είναι σε θέση να προσφέρει στους συνεργάτες μας το καλύτερο παγκόσμιο πρότυπο », αναφέρεται σε δελτίο τύπου του υπουργείου Άμυνας.

Έκκληση για άμυνα της ΕΕ

Η Françoise Dumas, Γάλλος βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής Αμυνας στην Εθνοσυνέλευση, δήλωσε στο EURACTIV France ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς έναν ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ. «Είναι μια νέα πράξη, ένα νέο βήμα που αναμφίβολα θα απαιτήσει από άλλους να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και τον ευρωπαϊκό πυλώνα της Ατλαντικής συμμαχίας», δήλωσαν οι νομοθέτες από το κόμμα Renew του Μακρόν.

Ο Pierre Morcos, επισκέπτης συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), δήλωσε ότι η συμφωνία είναι κάτι περισσότερο από την απαρχή μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. «Είναι μια συνέχεια των πολλών προσπαθειών που έκανε η Γαλλία τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσει τη στρατιωτική αξιοπιστία της Ευρώπης», είπε, αναφέροντας ως παραδείγματα τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, την έναρξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Παρέμβασης, τη Γαλλο-Γερμανική έργο για ένα άρμα μάχης και μελλοντικά μαχητικά αεροσκάφη και τη δημιουργία της Task Force Takuba.

Τόνισε ότι η ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία ενισχύθηκε αναμφίβολα από την κρίση AUKUS, η οποία επιβεβαίωσε την υποκείμενη τάση αναπροσανατολισμού των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κίνα και τον Ινδο-Ειρηνικό. «Αλλά όπως κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος, αυτές οι προσπάθειες δεν υποκαθιστούν την Ατλαντική συμμαχία αλλά μάλλον τη συμπληρώνουν και την ενισχύουν. Στόχος είναι η οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν σημαντικός και ιστορικός σύμμαχος της Γαλλίας ».

Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής, γενικός διευθυντής του think-tank του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), δήλωσε στο EURACTIV Greece ότι είναι μια «ιστορική συμφωνία» όχι μόνο για τη συμβολή της στην αμυντική αποτρεπτικότητα της Ελλάδας απέναντι στους κλιμακούμενους εξοπλισμούς και τη στρατικοποίηση της Τουρκίας. «Πολύ σημαντική είναι η θέσπιση ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Ακόμα σημαντικότερο για την Ευρώπη, η συμφωνία συνιστά μεγάλο βήμα προς την Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και τη διαμόρφωση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ», δήλωσε ο έμπειρος αναλυτής διεθνών θεμάτων.

Τα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν για τη σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας, εξέφρασαν όμως ανησυχίες για το κόστος της προμήθειας των οπλικών συστημάτων σε μια χώρα που ακόμα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

H γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ενδεικτικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την ελληνογαλλική συνεργασία. Υποστηρίζουμε την αμυντική θωράκιση της χώρας, όμως αυτό θα πρέπει να είναι μέρος ενός συγκροτημένου σχεδίου. Δεν συναινούμε προφανώς σε ένα κυνήγι αέναου εξοπλισμού. Είμαστε αντίθετοι στις αποσπασματικές κινήσεις της κυβέρνησης, που δεν αποτελούν μέρος σαφούς στρατηγικού σχεδιασμού. Tο κάθε ευρώ πρέπει να δαπανάται με απόλυτη διαφάνεια και σύνεση».

Η πρόεδρος τος ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά αναρωτήθηκε από τη μεριά της, τι άλλαξε από το 2020, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ανακοινώσει στα υπόλοιπα κόμματα ότι αποφάσισε για λόγους κόστους να ακυρώσει την προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία.

Οι αντιδράσεις στην Τουρκία ήταν μέχρι στιγμής αρνητικές, με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου να υποδηλώνουν ότι η Αθήνα στοχεύει σε μια «κούρσα εξοπλισμών»