Η Γαλλία ηγείται της εκστρατείας για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού αρχηγείου

Ο αρχηγός της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Μιχαήλ Κωσταράκος, μαζί με άλλους αντιπροσώπους των κρατών μελών.

Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού αρχηγείου, αλλά το Παρίσι έχει να κερδίσει περισσότερα από το εγχείρημα, αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.

Η Γαλλία στην πρώτη γραμμή

«Μόλις μια κοινή επιχείρηση σχεδιαστεί, πρέπει να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική ομάδα επιχειρήσεων. Τις περισσότερες φορές, την  ευθύνη για αυτό αναλαμβάνει η Γαλλία», δήλωσε ενοχλημένος υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος. Ωστόσο, και για  οικονομικούς και για πολιτικούς λόγους, η Γαλλία δεν θέλει πάντα να είναι στην πρώτη γραμμή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ευρώπης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε παρόμοια σχόλια κατά τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα την Παρασκευή (16 Σεπτεμβρίου), λέγοντας ότι «η Γαλλία δεν θέλει και δεν μπορεί να είναι μόνη της», ούτε μπορεί να εγγυηθεί από μόνη της την ασφάλεια της Ευρώπης.

Μόνιμη έδρα

Η δημιουργία ενός μόνιμου στρατιωτικού αρχηγείου της ΕΕ, που υποστηρίχτηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης  την περασμένη Τετάρτη, παραμένει σταθερά στην ημερήσια διάταξη της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σε κοινή δήλωση τους, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών έκαναν αναφορά στην επείγουσα ανάγκη για μια κοινή και μόνιμη ευρωπαϊκή έδρα, η οποία θα επιβλέπει την ανάπτυξη των στρατευμάτων της ΕΕ στο εξωτερικό, θα συντονίζει τη δορυφορική εποπτεία και θα μοιράζεται υλικοτεχνικές ή ιατρικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, η στενή στρατιωτική συνεργασία  θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένο εσωτερικό κύκλο, ώστε να αποφευχθεί η υποχρέωση να πραγματοποιείται η λήψη αποφάσεων και από τα 28 κράτη μέλη.

Χτίζοντας τη στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης

Η εκπληκτική επιτάχυνση των συνομιλιών της ΕΕ για την άμυνα απορρέει από το ολοένα και πιο ασταθές διεθνές περιβάλλον. Ωστόσο, ο κύριος ίσως λόγος είναι η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η φθίνουσα συμμετοχή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή άνοιξε τα μάτια των Ευρωπαίων ηγετών στη μεταβαλλόμενη ισορροπία της παγκόσμιας δύναμης. Επιπλέον, η πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μια ακόμη πηγή ανησυχίας για τη Γαλλία. «Ο λαϊκισμός δεν είναι ένα αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως αποδεικνύει  η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία. Πρέπει να προετοιμαστούμε για την παγκόσμια αστάθεια που θα μπορούσε να προκύψει ως αποτέλεσμα», ανέφερε διπλωματικός αξιωματούχος.

Ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε το θέμα στο προσκήνιο της συνόδου κορυφής στη Μπρατισλάβα. «Ο καθένας πρέπει να ξέρει ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξουν να υπαναχωρήσουν, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της», είπε.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης

Ωστόσο, η ΕΕ πρέπει ακόμη να απαντήσει στο ερώτημα του πώς θα χρηματοδοτήσει αυτό το νέο σχέδιο. Από την πλευρά τους,  οι υπουργοί της Γαλλίας και της Γερμανίας δεσμεύτηκαν ότι θα υποβάλλουν κοινή πρόταση μέχρι το τέλος του έτους. Στην ομιλία του στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ κάλεσε για τη δημιουργία  ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας «για να υπερενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία».

Στη Γαλλία, η ιδέα της απορρόφησης των στρατιωτικών δαπανών σε ένα ταμείο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά ομόλογα αρχίζει να κερδίσει έδαφος. Αλλά αυτή η ιδέα, η οποία αρχικά αναπτύχθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Τιερί Μπρετόν, είναι πιθανό να μπλοκαριστεί λόγω γερμανικών ευαισθησιών.

Το θέμα του χρέους της ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο ταμπού για το Βερολίνο. Από την πλευρά της, η Γαλλία έχει εκφράσει εδώ και καιρό την απαίτηση να εξαιρεθούν οι στρατιωτικές της δαπάνες τη από τους υπολογισμούς του ελλείμματος του προϋπολογισμού, γεγονός που θα της επέτρεπε πιο εύκολα να μειώσει το έλλειμμά της πιο εύκολα εντός του ορίου του 3% της ΕΕ.