Η Γαλλία απειλεί με απαγόρευση πρόσδεσης στα λιμάνια της για τα βρετανικά πλοία, καθώς η διαμάχη για την αλιεία βαθαίνει

EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Η Γαλλία θα απαγορεύσει στα βρετανικά αλιευτικά σκάφη από τα λιμάνια της από την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο σειράς σκληρών κυρώσεων κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός εάν το Λονδίνο προχωρήσει στην επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με τις άδειες για τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη. EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Η Γαλλία θα απαγορεύσει στα βρετανικά αλιευτικά σκάφη να δένουν στα λιμάνια της από την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας σειράς σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Βρετανίας, εάν το Λονδίνο δεν προχωρήσει στην επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με τις άδειες για τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη.

Σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας Κλεμάν Μπον και η υπουργός Ναυτιλίας Ανίκ Ζιραρντέν απείλησαν με κυρώσεις που περιλαμβάνουν απαγόρευση των βρετανικών αλιευτικών σκαφών να αποβιβάζονται σε καθορισμένα λιμάνια, αυξημένους υγειονομικούς και τελωνειακούς ελέγχους, ελέγχους ασφαλείας στα βρετανικά πλοία και περισσότερους ελέγχους στα φορτηγά που ταξιδεύουν από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κινήσεις αυτές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν σέβεται τις δεσμεύσεις του για την αλιεία που περιέχονται στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. H διαμάχη για την αδειοδότηση των αλιευτικών σκαφών ξέσπασε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η Γαλλία λέει ότι στους αλιείς της έχουν δοθεί λιγότερες από τις μισές άδειες που χρειάζονται για να ψαρεύουν στα βρετανικά ύδατα και ότι οι άδειες που τους χορηγήθηκαν περιλάμβαναν όρους που δεν περιλαμβάνονταν στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΒ.

Οι αμφισβητούμενες γαλλικές άδειες αφορούν τα ύδατα δίπλα στα νησιά της Μάγχης και τα 6/12 μίλια των υδάτων από τις βρετανικές ακτές.

“Παρά τους 10 μήνες εντατικών συζητήσεων, η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει τιμήσει την υπογραφή της”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας και μάλιστα έχει εισαγάγει νέους όρους που δεν προβλέπονται στη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας”, προστίθεται.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένουν ότι έχει εγκριθεί το 98% των αιτήσεων της ΕΕ για άδειες αλιείας και αντιδρούν οργισμένα στην απειλή κυρώσεων.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης τις χαρακτήρισε “απογοητευτικές και δυσανάλογες και όχι αυτό που θα περιμέναμε από έναν στενό σύμμαχο και εταίρο”.

“Τα μέτρα που απειλούνται δεν φαίνεται να είναι συμβατά με τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας αλλά ούτε και με το ευρύτερο διεθνές δίκαιο”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ” εφόσον εφαρμοστούν, θα τύχουν κατάλληλης και διαβαθμισμένης απάντησης”.

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη, ο Μπον υποβάθμισε την απειλή των βρετανικών κυρώσεων, λέγοντας ότι “στόχος μας δεν είναι να επιβάλουμε αυτά τα μέτρα, αλλά να πάρουμε τις άδειες”.

Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας παρέχει στους αλιείς της ΕΕ δικαιώματα να συνεχίσουν να αλιεύουν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο μιας μεταβατικής περιόδου έως το 2026, αν και τα σκάφη της ΕΕ που επιθυμούν να αλιεύουν σε απόσταση 12 μιλίων από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να διαθέτουν άδεια και να αποδεικνύουν ότι έχουν ιστορικό αλιείας στα εν λόγω ύδατα.

Το Παρίσι ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλα τα πιθανά μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Η γαλλική δήλωση προειδοποιεί ακόμη ότι θα εξετάσει περαιτέρω μέτρα που σχετίζονται με την προμήθεια ενέργειας που παρέχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.