Η Ευρωβουλή «καίει» την Επίτροπο Σλοβενίας

janez.jpg

Ο τωρινός Επίτροπος της Σλοβενίας Janez Potočnik, θα μπορούσε να είναι η επιλογή του πρωθυπουργού Miro Cerar, αντικαθιστώντας την Alenka Bratušek, τη μόνη υποψήφια Επίτροπο που απέρριψαν οι ευρωβουλευτές.

Ο σλοβένικος Τύπο αναφέρει ότι η επιλογή του Cerar θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο Potočnik, και σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η τέταρτη θητεία του ως Επίτροπος. Πρώην διαπραγματευτής για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, ο Σλοβένος ήταν Επίτροπος διεύρυνσης από την ένταξη της χώρας του την 1η Μαΐου του 2004 μέχρι το Νοέμβριο του 2004, την πρώτη ομάδα του Barroso.

Από το 2004 έως το 2009, ο Potočnik ήταν Επίτροπος για την επιστήμη και την έρευνα, και από το 2009 μέχρι σήμερα, υπηρέτησε ως Επίτροπος για το Περιβάλλον. Αν ο Potočnik είναι τελικά και αυτή τη φορά υποψήφιος, η χώρα θα διατηρήσει τη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, η οποία δόθηκε στην Bratušek από τον εκλεγέντα Πρόεδρο Jean-Claude Juncker.

Απελευθέρωση των «ομήρων»

Αργά την Τετάρτη (8 Οκτωβρίου), οι κοινοβουλευτικές επιτροπές ψήφισαν για τους «προβληματικούς» επιτρόπους, που έμειναν «όμηροι» μετά από την ακρόασή τους. Οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν δύο ψηφοφορίες – μια για την επιβεβαίωση του υποψηφίου ως Επιτρόπου, και η δεύτερη για την επιβεβαίωση της απόδοσης του χαρτοφυλακίου του.

Η ψηφοφορία ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ της κεντροαριστερής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D) και του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Οι Σοσιαλιστές πλήρωσαν ακριβά για την υποστήριξη του Γάλλου Σοσιαλιστική Pierre Moscovici, με την υποστήριξη του Ισπανού Συντηρητικού Miguel Arias Cañete.

Ο Βρετανός Jonathan Hill, προτεινόμενος Επίτροπος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, εγκρίθηκε με 45 ψήφους υπέρ, 13 κατά και καμία αποχή. Για το χαρτοφυλάκιο εξασφάλισε 58 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 16 αποχές.

Ο Γάλλος Pierre Moscovici, υποψήφιος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, πήρε το πράσινο φως με 44 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 3 αποχές. Για το χαρτοφυλάκιό του, εξασφάλισε λιγότερες ψήφους: 32 υπέρ, 15 κατά και 12 αποχές.

Ο πλέον αμφιλεγόμενος προτεινόμενος επίτροπος, Miguel Arias Cañete, πήρε 83 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 3 αποχές. Για το χαρτοφυλάκιό του έλαβε 77 ψήφους υπέρ, 48 κατά και 3 αποχές.

EurActiv.gr