Οι ευρωβουλευτές στη EurActiv για την απόφαση του ΣτΕ

[European Parliament]

Τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες σχολίασαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές στη EurActiv.

Παπαδημούλης: «Επιστροφή στην ασυδοσία»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα μίας νέας ρύθμισης. Αναλυτικά, αναφέρθηκε στην απόφαση, λέγοντας: «Το ΣτΕ ακυρώνει τον διαγωνισμό. Επιστροφή σε ένα καθεστώς ασυδοσίας, που το ίδιο το ΣτΕ θεωρεί αντισυνταγματικό. Απαιτείται νέα ρύθμιση.»

Επίσης, έκανε λόγο για ανάγκη συναίνεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το ΣτΕ στέλνει μήνυμα σε Κυβέρνηση-ΝΔ: Άμεση, συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ και τέλος στην 27ετή ανομία, με διαγωνισμό για νόμιμες άδειες.»

Σπυράκη: «Ευτυχώς οι θεσμοί λειτουργούν ακόμη»

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η απόφαση αποτελεί μία «συντριπτική ήττα» για την κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η εκκίνηση της διαδικασίας από μηδενική βάση. Όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση απέτυχε στην προσπάθειά της να υπεξαιρέσει θεσμικά τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και η αποτυχία αυτή αναδεικνύει ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για τη Δημοκρατία και το σεβασμό στους θεσμούς.»

Επιπλέον, η κυρία Σπυράκη υπογράμμισε την ευθύνη που έχει η Νέα Δημοκρατία, όπως και τη σημασία του ΕΣΡ στη συγκρότηση ενός νέου τηλεoπτικού πεδίου. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, «το μοναδικό όργανο που είναι αρμόδιο για να δώσει άδειες από το Σύνταγμα είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως εξαρχής ξεκάθαρα υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία. Ευτυχώς για όλους μας στην Ελλάδα οι θεσμοί λειτουργούν ακόμα.»

Κεφαλογιάννης: «Ράπισμα της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην αλαζονική κυβέρνηση»

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο «Τσίπρας και ο Παππάς δέχθηκαν σήμερα ένα ηχηρό ράπισμα-μήνυμα από την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.»

Σε συνέχεια της ανακοίνωσής του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες που έφεραν στη Βουλή είναι μνημείο αντισυνταγματικότητας.»

Καϊλή: «Νίκη της Δημοκρατίας»

Η ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για έναν αντισυνταγματικό νόμο. Συγκεκριμένα ανέφερε: Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαφύλαξε τον Ανεξαρτησία των Αρχών, αντιστάθηκε σε απόπειρες εκφοβισμού της Δικαιοσύνης αλλά και στις προκλητικές απόπειρες από την κυβέρνηση να υποδείξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με την απόφασή του το ΣτΕ, είπε το αυτονόητο. Η ήττα της κυβέρνησης είναι νίκη της Δημοκρατίας.»

Χουντής: «Μικροπολιτικός καυγάς μεταξύ των 2 κομμάτων η αδειοδότηση»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Χουντής υπογράμμισε ότι: «Η ευθύνη και της σημερινής νεομνημονιακής Κυβέρνησης δεν καλύπτεται από τις διακηρύξεις περί ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου και του χτυπήματος της διαπλοκής, που είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία και επιβεβλημένη.»

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο «μικροπολιτικός καβγάς των δύο κομμάτων σχετικά με τις άδειες δεν μπορεί να κρύψει το κρίσιμο πρόβλημα της ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των Μνημονίων.»