Η Εσθονία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ το 2017

[European Council]

Η Εσθονία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ αντί για το Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 2017 αφού το Λονδίνο παραιτήθηκε προκειμένου να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το μπλοκ, όπως συμφώνησαν διπλωμάτες την Τρίτη (26 Ιουλίου).

Στο πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του Brexit μετά το αποτέλεσμα σοκ του δημοψηφίσματος του περασμένου μήνα, η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η Βρετανία δεν θα αναλάβει πλέον την προγραμματισμένη εξάμηνη θητεία της τον προσεχή Ιούλιο.

Πρεσβευτές των 28 κρατών μελών είχαν φτάσει σε μια «ευρεία συμφωνία» στις 20 Ιουλίου να επισπεύσουν την προεδρία της Εσθονίας κατά έξι μήνες για να πάρει τη θέση της Βρετανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την περασμένη εβδομάδα.

Μια δήλωση την Τρίτη ανέφερε ότι η απόφαση επισημοποιήθηκε.

Σύμφωνα με το άρθρο 50, ένα κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει από την Ένωση, ενημερώνει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόθεσή του. Στη συνέχεια, υπάρχει μια περίοδος δύο ετών κατά την οποία διαπραγματεύονται οι όροι του διαζυγίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Βρετανία δεν θα είναι πλέον σε θέση να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι δεν θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.

Η Κροατία, η οποία είναι το τελευταίο κράτος το οποίο εντάχθηκε στην ΕΕ, θα αναλάβει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανέφερε επίσης η δήλωση των κρατών μελών.

Η Σλοβακία κατέχει σήμερα την προεδρία και θα ακολουθήσει η Μάλτα το πρώτο εξάμηνο του 2017.