Η Επίτροπος Δικαιοσύνης πιέζει την ΕΕ για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Eισαγγελικής Αρχής

Η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα.

H αρμόδια Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βέρα Γιούροβα προχωρά με το φιλόδοξο σχέδιό της για την ίδρυση μίας Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής έως το 2019. Ωστόσο, τα κράτη μέλη διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη μεταβίβαση του ελέγχου σε μια ευρωπαϊκή κεντρική αρχή.

Η Τσέχα Επίτροπος βρέθηκε στη Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες, όπου συνάντησε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών Τομάς ντε Μεζιέρ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χέικο Μάας.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συμφωνία Privacy Shield μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την προστασία των εμπορικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών και η αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων.

Ωστόσο, στην κορυφή της ατζέντας της Επιτρόπου ήταν η ίδρυση της Κεντρικής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Η Επίτροπος θέλει να ξεκινήσει η πρωτοβουλία όσο το δυνατόν το  συντομότερο.

«Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ θα έχουν εγκρίνει το σχέδιο μέχρι τον Δεκέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης πρόσθεσε ότι  «οι εγκληματικές δραστηριότητες που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η διασυνοριακή φοροδιαφυγή στον τομέα του ΦΠΑ είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τις εθνικές αρχές». Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η ΕΕ χάνει γύρω στα 50 εκατ. ευρώ από  την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, γύρω στα 160 εκατ. ευρώ. «Χρειαζόμαστε αποτελεσματική απάντηση σε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς», κατέληξε.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) έχει τη δυνατότητα να βρίσκει τους παραβάτες, δε μπορεί να επιβάλλει ποινές. Η Γιούροβα υπογράμμισε πως πολλά οικονομικά εγκλήματα συχνά παραμένουν ατιμώρητα.

Τα κράτη μέλη ωστόσο διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη δημιουργία της εν λόγω αρχής, καθώς ο εισαγγελέας θα πρέπει να υφίσταται επαρκή δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό και δικαστικό έλεγχο. Επιπλέον, πρέπει να οριστούν κοινά πρότυπα για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Η Γιούροβα θα καλέσει τους υπουργούς Οικονομικών προκειμένου να τους εξηγήσει τι θα προσφέρει η συγκεκριμένη αρχή. Η πρόταση θα προωθηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εάν ψηφιστεί, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019.

X