Η Ελλάδα επιστρέφει, η Ευρώπη ενισχύεται

greek_flag_acropolis.jpg

Οι αυριανές εκλογές στη χώρα μας δεν είναι σημαντικές μόνο για τον ελληνικό λαό και το μέλλον του, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.

Ο Σπύρος  Καπράλος είναι αναλυτής ευρωπαϊκής πολιτικής επικοινωνίας

Σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ε.Ε, στο ξεκίνημα της νέας πενταετίας 2019-2024, μία ισχυρή και ταυτόχρονα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα αποτελέσει έναν ουσιαστικό σύμμαχο στην πύλη της Ευρώπης.

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα, όπως είναι η δίκαιη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κυρίως στο ευρωπαϊκό νότο που επλήγη σημαντικά από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα φαινόμενα τύπου Brexit και άλλα…. χρειάζονται από την πλευρά των Βρυξελλών μία στρατηγική προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει με εύστοχο τρόπο πιθανές διαφωνίες και θα προτάσσει το ευρωπαϊκό «εμείς» από το αυτοσυντηριτικό «εγώ» (βλέπε εθνικά κράτη).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είναι εύκολο να βρεθούν λύσεις για τόσο σύνθετα θέματα που θα είναι αρεστές σε όλους.

Όμως, όσοι συναποφασίζουν ένα κοινό μέλλον οφείλουν πρώτα απ’ όλα να διασφαλίζουν ένα κοινό παρονομαστή δικαιοσύνης και αλληλεγγύης που θα ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας σε όλες τις περιφέρειες της Ένωσης και θα αυξάνει σταδιακά το δείκτη εμπιστοσύνης στην κοινή γνώμη. Οι αυξημένοι δείκτες συμμετοχής στις ευρωεκλογές, αλλά και η θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των πολιτών στις διαδικασίες ένταξης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα (σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου)  είναι αισιόδοξα στοιχεία που ενθαρρύνουν τον οδικό χάρτη που οδηγεί στην ολοκλήρωση και θα κάνει την Ε.Ε ακόμη πιο ανθεκτική και ισχυρή.

Η υλοποίηση μία στρατηγικής που θα αυξάνει την ανθεκτική προσαρμοστικότητα της Ε.Ε χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις που θα πιστεύουν ακράδαντα στο ευρωπαϊκό όραμα.

Για αυτό το λόγο μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν  θα είναι εκείνη της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, θα βάλει αφενός σε άλλη τροχιά ανάκαμψης και βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας, αφετέρου θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα για την ίδια την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα θα έχει πλέον μία νέα ηγεσία που πιστεύει στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, στην ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών με στόχο την ευημερία, την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες για όλους.

Κατ΄επέκταση η αυριανή νίκη της Νέας Δημοκρατίας γίνεται ταυτόχρονα νίκη για την ίδια την Ευρώπη.

Η Ελλάδα θα κάνει ακόμη πιο ισχυρή την παρουσία της  στα τερέν των Βρυξελλών, διεκδικώντας έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο.

X