Η διατήρηση της ενότητας ως επιδίωξη της προεδρίας της Μάλτας στην ΕΕ

Ο Ίαν Μποργκ σε ομιλία του στις 16 Νοεμβρίου [EPC]

Την αναγκαιότητα η ΕΕ να αποκτήσει ευελιξία καθώς διέρχεται μία μεταβατική περίοδο, τόνισε ο κοινοβουλευτικός γραμματέας της Μάλτας για την προεδρία της ΕΕ, Ίαν Μποργκ. Ο στόχος θα είναι η κάλυψη των διαφορετικών αναγκών των κρατών μελών και η αποκατάσταση της πίστης στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Αναφερόμενος στην ευελιξία που πρέπει να δείξει η Ένωση, ο Μποργκ δήλωσε: «Είναι καιρός να τονίσουμε την άποψη ότι ένα μέγεθος και ένα μοντέλο ταιριάζει σε όλα τα σχήματα», μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου και παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες της επερχόμενης προεδρίας.

Για πρώτη φορά μετά την ένταξή της το 2004, η Μάλτα θα αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, ενώ στη Γαλλία και στην Ολλανδία θα πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές.

Η προτεραιότητα της προεδρίας θα είναι η αντιμετώπιση του φόβου και της ανισότητας που κυριαρχούν στους Ευρωπαίους, ενώ θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την οικονομία, όπως πρόσθεσε ο Μποργκ.

Καθώς η ΕΕ έχει επιτύχει τις θεμελιώδεις αρχές της, έχοντας διανύσει μισό αιώνα ειρήνης με ασφάλεια και ευημερία, ένα νέο όραμα με βάση την ευελιξία θα πρέπει να οριστεί για να ενισχύσει το Ευρωπαϊκό σχέδιο ούτως ώστε να σταθεί απέναντι στις πρωτοφανείς προκλήσεις.

Στις 3 Φεβρουαρίου, η Μάλτα θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για τη συνέχιση της συζήτησης που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος προς την οικοδόμηση ενός νέου οράματος για την Ένωση, εν όψει της 60ής επετείου για την Συνθήκη της Ρώμης το Μάρτιο.

«Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει μία νέα δυναμική και θα αποτελέσει ένα όχημα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο έργο της ΕΕ με ένα βιώσιμο τρόπο», πρόσθεσε ο Μποργκ, επιμένοντας σε ένα είδος ευελιξίας έναντι μίας αδιάλλακτης ακαμψίας που υπονομεύει την διαδικασία ολοκλήρωσης.

«Χτίζουμε γέφυρες»

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόσεφ Μούσκατ επανέλαβε το ίδιο εγχείρημα και υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία ψευδαίσθηση μεγαλείου σε σχέση με την προεδρία, ενώ το επίκεντρο της προεδρίας θα είναι η προσήλωση στην αποτελεσματικότητα και η διασφάλιση ότι η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο σε όλα τα ζητήματα μείζονος σημασίας.

«Χτίζουμε γέφυρες και θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε συμβιβασμούς που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο μέλλον», δήλωσε ο Μουσκάτ, τονίζοντας ότι οι επόμενοι έξι μήνες δεν θα αφορούν μόνο το Brexit και τη μετανάστευση.

«Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του λαού μας. Πρέπει ο,τι λέμε να το καταστήσουμε πιο κατανοητό στους ανθρώπους, από όπου κι αν βρίσκονται, από το Βίλνιους μέχρι τη Βαλέτα», πρόσθεσε ο Μουσκάτ.

Ο Μποργκ υπογράμμισε ότι το έλλειμμα της αξιοπιστίας των πολιτών αποτελεί συχνά αποτέλεσμα ενός ελλείμματος στην υλοποίηση των αποφάσεων. «Πρέπει να έχουμε το θάρρος να επανεξετάζουμε και να μεταρρυθμίζουμε, προκειμένου να επιτρέψουμε έναν πλήρη επανασχεδιασμό της Ευρώπης», ανέφερε ο Μποργκ.

Η οικονομική κρίση, το Brexit, η μετανάστευση, η ασφάλεια και η τρομοκρατία έχουν «τραυματίσει» το ευρωπαϊκό σχέδιο.

«Αυτές οι κρίσεις δεν πρέπει να υποβαθμίσουν τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ατζέντας, αλλά να μας παράσχουν μία ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, πιο ανταγωνιστικής και κοινωνικής Ευρώπης.

Εκτός από την κοινωνική ένταξη, τη μετανάστευση, την ασφάλεια, τη θαλάσσια πολιτική και την ενιαία αγορά, η μικρή μεσογειακή χώρα σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην πολιτική γειτονίας.

Όσον αφορά το Brexit, ο κοινοβουλευτικός γραμματέας της Μάλτας δήλωσε: «Πρέπει να έχουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις και αυτό θα οδηγήσει σε σαφείς, ακριβείς και γρήγορες λύσεις».

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, ο Γιούνκερ υποστήριξε ότι ήταν πεπεισμένος πως η προεδρία του νησιού θα είναι επιτυχής, όπως και ότι η μικρή χώρα δεν θα πρέπει να θέτει τις εγχώριες ανησυχίες στην κορυφή της ατζέντας. Επίσης, δήλωσε ότι δεν είχε απλά ελπίδες για τα αποτελέσματα της προεδρίας, αλλά αναμένει για αυτά.