Η Δανία επιλέγει ευρωσκεπτικιστή για υπουργό εξωτερικών

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας, τη Δευτέρα (28 Νοεμβρίου) επέλεξε έναν γνωστό ευρωσκεπτικιστή ως νέο υπουργό Εξωτερικών της, σηματοδοτώντας μια πιθανή πολιτική μεταστροφή σε μια χώρα όπου η εναντίωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται. Ο Anders Samuelsen, ετών 49, έχει διατηρήσει μια επιφυλακτική στάση αναφορικά με την συμμετοχή της Δανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την ίδρυση του κόμματός του «Φιλελεύθερη Συμμαχία» το 2007, και αγωνίστηκε εναντίον περαιτέρω συνεργασίας με την ΕΕ.

«Δεν άλλαξε η στάση μου προς την ΕΕ», δήλωσε ο Samuelsen στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, έπειτα από τη συμμετοχή του κόμματός του στο νέο διευρυμένο συνασπισμού την Κυριακή. Σε αντίθεση με προηγούμενες φιλελεύθερες κυβερνήσεις που είχαν δηλώσει ξεκάθαρα ότι ήθελαν να κρατήσουν τη Δανία κοντά στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα 86σέλιδη πλατφόρμα της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε την Κυριακή, περιγράφει την πολιτική σε σχέση με την ΕΕ με ασαφείς όρους. «Η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε στον πυρήνα της συνεργασίας της ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή διατηρούμε μια κριτική στάση όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της. Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ εκ των έσω», είπε. «Πρέπει να γίνει μια κάθαρση.»

«Μπορούμε να εμπνευστούμε από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο», είπε, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω και χωρίς ειδική μνεία στην απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ. Η αντίθεση κατά της ευρωπαϊκής συνεργασίας αυξάνεται στη Δανία, με αντιευρωπαϊκά ή ευρωσκεπτικιστικά κόμματα να κερδίζουν περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Δανέζικου Λαϊκού Κόμματος, της Κόκκινο-Πράσινης Συμμαχίας και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Η Δανία κατέχει σήμερα τη δυνατότητα εξαίρεσης από τις πολιτικές της ΕΕ για την ασφάλεια, την αστυνόμευση και το ευρώ. Στο πιο πρόσφατο δημοψήφισμα για την ΕΕ το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Φιλελεύθερη Συμμαχία έκανε εκστρατεία εναντίον της συνεργασίας με τη διασυνοριακή αστυνομική υπηρεσία Europol, μια συμφωνία που τελικά απορρίφθηκε από τη Δανούς ψηφοφόρους.

Τα δύο άλλα κυβερνητικά κόμματα, οι Φιλελεύθεροι με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και το Συντηρητικό Κόμμα, είναι υπέρ της ΕΕ και επιθυμούν να ανακαλέσουν τις εξαιρέσεις που η σκανδιναβική χώρα κατέχει σήμερα σε θέματα της ΕΕ. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία κατέχει 13 έδρες στο κοινοβούλιο επί του συνόλου 179 μελών.

X