Οι Τούρκοι καλούνται να γίνουν χορτοφάγοι για να… επιβιώσουν από την οικονομική κρίση

Ενώ η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο Ερντογάν διαφημίζει συνεχώς νέες συμφωνίες εξοπλισμών για να διασώσει την υπερηφάνεια των νεοοθωμανικών φιλοδοξιών του. [EPA - EFE / ΓΡΑΦΕΊΟ ΤΎΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΎΡΚΟΥ ΠΡΟΈΔΡΟΥ H]

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί στη χορτοφαγία και να ευαισθητοποιηθεί τον πληθυσμό κατά της σπατάλης τροφίμων για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών. Αν το κράτος δικαίου ήταν επίσης σεβαστό, ακόμη και η Greenpeace θα ζήλευε την πράσινη ώθηση του τουρκικού καθεστώτος.

«Αντί να τρώμε 1-2 κιλά κρέας μηνιαίως, ας τρώμε μισό κιλό. Αγοράζουμε 2 κιλά ντομάτες και οι μισές πηγαίνουν στα σκουπίδια. Λοιπόν, ας πάρουμε 2 ντομάτες», δήλωσε ο Τούρκος βουλευτής Zülfü Demirbağ που ανήκει στο κόμμα AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έκανε αυτή τη δήλωση με αφορμή την πλήρη κατάρρευση της τουρκικής λίρας και τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση!

Το νόμισμα της Τουρκίας κατέρρευσε σε «τρελό» ιστορικό χαμηλό. Σύμφωνα με το CNBC, ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι πλέον κοντά στο 20%, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και οι μισθοί των Τούρκων στο τοπικό νόμισμα έχουν υποτιμηθεί σημαντικά.

Και ενώ η οικονομία βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, ο Ερντογάν συνεχίζει να διαφημίζει νέες συμφωνίες εξοπλισμών για να διασώσει την υπερηφάνεια των νεοοθωμανικών του φιλοδοξιών.

Στο χθεσινό του δελτίο το MEGA ανέφερε ότι η επερχόμενη οικονομική κρίση της Τουρκίας προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς η τελευταία κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές προς την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να είναι τόσο πρασινοφιλελεύθερος όταν πρόκειται για την ελευθερία της έκφρασης.

Περισσότεροι από 271 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν στοχοποιηθεί στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες επειδή «υποκινούν τον κόσμο σε μίσος και καλούν τους πολίτες στους δρόμους να ασκήσουν βία [κατά της αύξησης των τιμών]».

Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι ο Ερντογάν μπορεί για άλλη μια φορά να προσπαθήσει να «εξάγει» τα εσωτερικά του προβλήματα προκαλώντας νέα αναταραχή στα σύνορα με την Ελλάδα.

(Σαράντης Μιχαλόπουλος | EURACTIV.com)