Γκίντερ Έτινγκερ: «Ζητώ συγνώμη από όσους έθιξα»

Ο Γερμανός Επίτροπος Γκίτερ Έτινγκερ [European Commission]

Την απολογία του εξέφρασε ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας, Γκίντερ Έτινγκερ σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απάντησή του γερμανού επιτρόπου έρχεται λίγες ημέρες μετά τον σάλο που είχαν προκαλέσει τα σχόλια του για το γάμο των ομοφυλοφίλων, τους κινέζους, καθώς και για την περιφέρεια της Βαλλονίας.

«Είχα τον χρόνο για να σκεφτώ την ομιλία μου και μπορώ τώρα να δω πως οι λέξεις που χρησιμοποίησα δημιούργησαν κακά συναισθήματα και μπορεί ακόμη και να πλήγωσαν ανθρώπους. Αυτό δεν ήταν πρόθεσή μου και θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για οποιοδήποτε ανάρμοστο σχόλιο», αναφέρει ο Έτινγκερ.

Σχετικά με τα σχόλια που έκανε για το γάμο των ομοφυλοφίλων, τονίζει: «Ο σκοπός του μηνύματός μου ήταν να αφυπνίσω το γερμανικό κοινό: Αν οι Γερμανοί εστιάζονται στην πολιτική των διεργασιών για τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των συντάξεων κλπ, κανείς δεν θα εκπλαγεί εάν χάσουμε την παγκόσμια μάχη της ανταγωνιστικότητας».

«Στην ομιλία μου είχα επιλέξει κάποια παραδείγματα και για άλλη μια φορά ζητώ συγγνώμη αν τα λόγια μου προκάλεσαν αρνητικά συναισθήματα», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη Βαλλονία, ο γερμανός επίτροπος δήλωσε: «Λυπάμαι που κάποιες από τις παρατηρήσεις μου παραποιήθηκαν σχετικά με τη Βαλλονία, η οποία δεν είναι μόνο ιστορικά μια σημαντική ευρωπαϊκή περιφέρεια, αλλά έχει συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική και πολιτική ποικιλομορφία της Ευρώπης». Επίσης, πρόσθεσε, «Προερχόμενος ο ίδιος από ένα ομοσπονδιακό κράτος, λαμβάνω τις περιφέρειες και τις απόψεις τους πολύ σοβαρά».

Όσον αφορά το χαρακτηρισμό «σχιστομάτηδες» προς τους κινέζους, ο Έτινγκερ ανέφερε «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας – η Κίνα είναι εταίρος και σκληρός ανταγωνιστής», προσθέτει μια ημέρα αφού η Κίνα επέκρινε σχόλια που είχε κάνει ο Έτινγκερ την περασμένη εβδομάδα.