Γιούνκερ: Η Μέι «ζει σε άλλο γαλαξία»

Στιγμιότυπο από την συνάντηση Μέι-Γιούνκερ στο Λονδίνο στις 26 Απριλίου [Andy Rain/ EPA]

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χθες (1 Μαΐου) επέμεινε ότι οι αρνητικές αναφορές σχετικά με τις συνομιλίες της με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ είναι απλώς «κουτσομπολιά Βρυξελλών», μετά το καυστικό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας για την συνάντησής τους.

Ο Βρετανίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γιούνκερ την περασμένη Τετάρτη (26 Απριλίου) για δείπνο στο Λονδίνο, πριν από τις συνομιλίες σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις γενικές εκλογές της χώρας στις 8 Ιουνίου. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική.

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε την Κυριακή (30 Απριλίου) σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine (FAZ) της Γερμανίας ότι άφησε τη Downing Street «10 φορές πιο σκεπτικός από πριν», υπονοώντας ότι δεν βρήκε κοινό έδαφος με τη Μέι σε πολλά ζητήματα.

Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει αυτή την αλληλουχία των γεγονότων και ότι η Μέι αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας στα βορειοδυτικά της Αγγλίας.

«Πρέπει να πω ότι νομίζω ότι είναι κουτσομπολιά των Βρυξελλών», είπε η Μέι, προσθέτοντας και πάλι ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική. Η FAZ αναφέρει ότι ο Γιούνκερ προσπάθησε να πείσει τη Μέι για τον Ήρακλειο χαρακτήρα του σχεδίου, τοποθετώντας αντίγραφα τόσο της συμφωνίας προσχώρησης της Κροατίας όσο και της εμπορικής συμφωνίας του μπλοκ με τον Καναδά στο τραπέζι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατέρριψε ορισμένες από τις προσδοκίες της Μέι, συμπεριλαμβανομένης της πρότασής της ότι το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομογενών του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα μπορούσε να ενταχθεί σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου. Ο Γιούνκερ δήλωσε στους πρωθυπουργούς ότι, λόγω πολύπλοκων ζητημάτων όπως η υγειονομική περίθαλψη, αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό.

Την ενημέρωσε επίσης ότι θα πρέπει να δημοσιευθούν έγγραφα σχετικά με τις επερχόμενες συνομιλίες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων κρατών μελών.

Όσον αφορά το λεγόμενο λογαριασμό της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις βρετανικές οικονομικές δεσμεύσεις προς την ΕΕ, η Μέι φέρεται να δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν οφείλει στις Βρυξέλλες χρήματα, επειδή δεν προβλέπεται τίποτα σχετικό στις Συνθήκες. Ο κ. Γιούνκερ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, απάντησαν ότι η ΕΕ δεν είναι «σύλλογος» και ότι η απόπειρα αποφυγής καταβολής των ωφελούμενων θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια κοινή διαπραγματευτική θέση το Σάββατο (29 Απριλίου) και προειδοποίησαν το Ηνωμένο Βασίλειο να μην έχει ψευδαισθήσεις ότι μια συμφωνία για τη διατήρηση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές θα είναι γρήγορη και εύκολη. Η γερμανική εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι ο Γιούνκερ κάλεσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ νωρίς το πρωί μετά το δείπνο για να της πει ότι η Μέι ζει σε «άλλο γαλαξία».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι άλλαξε το περιεχόμενο μιας ομιλίας που θα έκανε στη Βουλή της Βουλής, προσθέτοντας ότι «κάποιοι στη Βρετανία εξακολουθούν να έχουν ψευδαισθήσεις».

Το δημοσίευμα, προκάλεσε νέες ανησυχίες ότι η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τις επερχόμενες συνομιλίες για το Brexit και ότι το Λονδίνο μπορεί να έχει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μέι θα κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 8 Ιουνίου με αυξημένη πλειοψηφία.

X