Γερμανία: Πτώση για το κόμμα της Μέρκελ – Ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ετοιμάζεται για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου

Νέα δημοσκόπηση στη Γερμανια δείχνει πτώση στα ποσοστά του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ενώ και περισσότεροι ψηφοφόροι στρέφονται στο ξενοφοβικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει ότι το ποσοστό του CDU έχει μειωθεί στο 33%, δηλαδή δύο μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και οκτώ μονάδες κάτω σε σύγκριση με πέρυσι. Το CDU παραμένει πρώτο σε δημοτικότητα, όμως η AfD αύξησε το ποσοστό της κατά δύο μονάδες, στο 12%.

Η δημοσκόπηση φανερώνει τη δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων για την καγκελάριο Μέρκελ μετά την απόφασή της, πέρυσι, να υιοθετήσει μια πολιτική ανοιχτών θυρών για τους πρόσφυγες. Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι –πολλοί από εμπόλεμες ζώνες, όπως τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν– έφτασαν στη Γερμανία, πυροδοτώντας φόβους για το κόστος της φιλοξενίας τους και την ενσωμάτωσή τους, με αποτέλεσμα την άνοδο της του ακροδεξιού AfD.

Το CDU αναμένεται ότι θα καταγράψει μεγάλες απώλειες στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, η πρώτη από τις οποίες θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και η δεύτερη στις 18 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Η AfD εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά της και στις δύο αυτές περιοχές.

Η δημοσκόπηση του Forsa δείχνει επίσης ότι τα ποσοστά όλων των άλλων κομμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκονται στο 22%.

X