Γερμανία: Kοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης με δικαίωμα για «πράσινο» βέτο

Καθώς οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο για την πρώτη τριμερή κυβέρνηση της Γερμανίας συνεχίζονται, το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμά τους μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. [EPA-EFE / FILIP SINGER]

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο για την πρώτη κυβέρνηση τριμερούς συνεργασίας στην ιστορία της Γερμανίας, το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμά τους ενδεχομένως να βρίσκεται και πάλι σε καλό δρόμο. Οι φημολογίες, που προηγουμένως καταπιάνονταν με αμφίβολης εγκυρότητας λίστες που «διέρρεαν» και φωτογράφιζαν πιθανούς υπουργούς, μιλάνε πλέον για την Τρίτη, αναμένοντας μια σημαντική ανακοίνωση. 

Παρόλο που υπήρχαν ορισμένα ζητήματα προς διευθέτηση, το BusinessInsider ανέφερε ότι το σοσιαλδημοκρατικό SPD, οι Πράσινοι και το φιλοεπιχειρηματικό FDP, σκόπευαν να δημοσιοποιήσουν την Τρίτη την εκτενή συμφωνία συνασπισμού τους.

Παρότι ένας από τους διαπραγματευτές δήλωσε στην EURACTIV ότι δε γνώριζαν κάτι για την πιθανή ολοκλήρωση των συνομιλιών, το BusinessInsider ανέφερε ότι το τελευταίο σημείο στο οποίο σκάλωναν οι διαπραγματεύσεις ήταν η καθιέρωση του λεγόμενου «δικαιώματος βέτο» στο υπουργείο για το κλίμα που θα ελέγχουν οι Πράσινοι.

Διαθέτοντας δικαίωμα βέτο, το υπουργείο για το κλίμα θα μπορούσε να αρνηθεί όλες τις νομοθετικές προτάσεις άλλων υπουργείων που θα έρχονταν σε αντίθεση με τους κλιματικούς στόχους.

Οι Πράσινοι είχαν προηγουμένως καλέσει τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ να αυξήσουν την πίεση στα κόμματα που διαπραγματεύονται, καθώς αισθάνθηκαν ότι τους παραμέριζαν στις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση συνασπισμού: τόσο το SPD όσο και το FDP προώθησαν με επιτυχία τις βασικές προεκλογικές τους υποσχέσεις, ενώ αγνόησαν τα μέτρα για την προστασία του κλίματος.

Το FDP είχε καταφέρει να διατηρήσει το ελεύθερο όριο ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους, ενώ η εστίαση του SPD στην ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων πολιτών είχε συγκρουστεί με τις φιλοδοξίες των Πρασίνων να αυξήσουν την τιμή του άνθρακα στη χώρα, να απαγορεύσουν τις μηχανές εσωτερικής καύσης και να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση του γαιάνθρακα.

Κατά συνέπεια, οι Πράσινοι είχαν καθυστερήσει τις συνομιλίες για τον συνασπισμό προκειμένου να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, καθώς ο επίδοξος καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήλπιζε να βρίσκεται στην εξουσία στις αρχές Δεκεμβρίου.

(Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de)