Γερμανοί πολιτικοί επεξεργάζονται τη «νέα Ευρώπη» χωρίς αλλαγή Συνθηκών

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. [European Council]

Mόλις μια εβδομάδα μετά το Brexit, ανώτεροι Γερμανοί πολιτικοί ζητούν βελτιώσεις στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων και να ενισχυθεί η απήχησή της στους πολίτες.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τα Κράτη Μέλη να είναι πιο ρεαλιστικά και να υιοθετήσουν μια «διακυβερνητική προσέγγιση» για την επίλυση προβλημάτων, διαμαρτυρόμενος ότι οι πολιτικοί της ΕΕ άργησαν πολύ να πάρουν αποφάσεις για την προσφυγική κρίση και οι Βρυξέλλες λειτούργησαν με χρονικά περιθώρια που ήταν πολύ μεγάλα.

«Συνειδητοποιείς σύντομα αν η Επιτροπή δεν μπορεί να διαχειριστεί κάτι ή αν καταποντιζόμαστε στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο. Και τότε είναι που οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt της Κυριακής (3 Ιουλίου).

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση των Ευρωπαϊκών θεσμών ή η αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες θα έπαιρνε πολύ χρόνο και αρνήθηκε ότι ζήτησε να μειωθούν οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 23 Ιουνίου, οι Βρετάνοι ψήφισαν με ποσοστό 52% έναντι 48% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ- απόφαση που προκάλεσε σημαντικές απώλειες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και αύξησε τις ανησυχίες για τις μελλοντικές προοπτικές της ΕΕ.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησε να εξορθολογιστούν οι τάξεις των Επιτρόπων της ΕΕ και να επανεξετάσουν οι Βρυξέλλες το πώς διαθέτουν τον προϋπολογισμό τους.

«Μια Ευρώπη στην οποία οι 27 Επίτροποι θέλουν να αναδείξουν τον εαυτό τους δεν έχει νόημα. Θα ήταν θετικό να μειωθούν από αυτή την άποψη», δήλωσε στην εφημερίδα Neue Osnabruecker σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (2 Ιουλίου).

Μιλώντας την Κυριακή στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο Γκάμπριελ είπε: «Αυτό που έχουμε τώρα με 27, 28 Επιτρόπους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιάζει με διοικητικό μηχανισμό χωρίς καμία πραγματική σχέση με τους ψηφοφόρους».

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανεκτιμήσει εάν πρέπει ακόμα να διαθέτει περίπου 40% των κονδυλίων στη γεωργία, ενώ διοχετεύονται πολύ λιγότερα χρήματα στην έρευνα, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση.

Και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, έγραψε σε άρθρο του για την Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η Επιτροπή πρέπει να μετατραπεί σε «μια πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση» που θα υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ένα δεύτερο τμήμα του Κοινοβουλίου αποτελούμενο από εκπροσώπους των Κρατών Μελών.

Σουλτς: Να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πραγματική κυβέρνηση

Την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σε πραγματική κυβέρνηση» ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ως απάντηση στην απόφαση των Βρετανών για Brexit.

Σε άρθρο του που θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Σουλτς εισηγείται …

Ο Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD την Κυριακή, ότι εν όψει της ψηφοφορίας για το Brexit και του αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού σε άλλες χώρες, η ΕΕ πρέπει να εξηγήσει καλύτερα το ρόλο της στους πολίτες και να επιτύχει ορατά αποτελέσματα ταχύτερα.

«Φυσικά θα διατηρήσουμε τους εθνικούς δεσμούς- κανείς δεν θέλει να απαλλαγούμε από αυτούς- αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μόνο η Ευρώπη μπορεί να λύσει καλύτερα  μαζί.. πρέπει όμως να το αποδείξουμε αυτό.»

Επίσης, υποστήριξε ότι τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται σε κοινά σχέδια άμυνας, ακόμη και αν αρχικά συνεργάζονται σε αυτό μόνο λίγες χώρες.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου για μια ανεπίσημη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ.