Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες

[Etienne Laurent/EPA/EFE]

Την υιοθέτηση ισχυρότερων μισθολογικών πολιτικών και επενδύσεων στη Γερμανία προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, υπενθυμίζοντας στο Βερολίνο τις ευρύτερες ευθύνες του.

Η Γαλλία έχει ήδη πράξει τα δέοντα «μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και μεταρρυθμίζοντας την οικονομία της», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός στην Die Zeit.

«Αναμένουμε από τη Γερμανία να ενταχθεί στο κίνημα, υιοθετώντας πιο επιθετικές μισθολογικές πολιτικές και επενδύοντας περισσότερο».

Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την κ. Μέρκελ, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η πέμπτη μέρα διερευνητικών συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, όταν και οι δύο πλευρές θα ανακοινώσουν, εάν έχουν αρκετή κοινή βάση, για να προχωρήσουν σε επίσημες συνομιλίες για το συνασπισμό – με τις δημόσιες δαπάνες να είναι το πλέον κρίσιμο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, το SPD απαιτεί περισσότερες δαπάνες, για να βοηθήσει τους μειονεκτούντες, αλλά οι Συντηρητικοί της Μέρκελ θέλουν να διατηρήσουν ισορροπημένο τον προϋπολογισμό της χώρας, καθώς υποστηρίζουν ότι εξοικονομούν χρήματα για το μέλλον του γηράσκοντος πληθυσμού.

«Η Γερμανία έχει ήδη λάβει αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση – εισήχθη ένας κατώτατος μισθός», δήλωσε ο κ. Le Maire.

«Περιμένουμε πλέον επενδύσεις σε μεγάλα έργα, στην καινοτομία, την έρευνα και τις υποδομές», πρόσθεσε.

Αλλαγή ατζέντας Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Η κρίσιμη συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ενδέχεται να υπονομεύσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή ατζέντα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει δίνει πλέον προτεραιότητα σε άλλους τομείς συνεργασίας της ΕΕ, λένε Γάλλοι αξιωματούχοι.

«Η Ευρωζώνη είναι μόνο ένα κομμάτι …

Την Παρασκευή, η Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσει πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2017 που υπερβαίνει τα 10 δις ευρώ, ανέφεραν τα γερμανικά ΜΜΕ, πιέζοντας τη Μέρκελ για μεγαλύτερη αναδιανομή του πλούτου στη χώρα.

Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παροτρύνουν από καιρό τη Γερμανία να αυξήσει και να επενδύσει περισσότερο, επιτρέποντας στις υπόλοιπες χώρες να επωφεληθούν έμμεσα από την επιτυχία της.

«Όσο πιο σύντομα έχουμε μια σταθερή γερμανική κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τη Γαλλία», ανέφερε, ο Γάλλος υπουργός.

Γερμανία: Απορρίπτεται το σχέδιο Μακρόν για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Πρώιμο πλήγμα στις επιδιώξεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τις εκτεταμένες δημοσιονομικές πολιτικές, έχουν προκαλέσει τα γερμανικά κόμματα που βρίσκονται σε συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την Τρίτη (24 Οκτωβρίου), τα γερμανικά κόμματα ανέφεραν ότι υποστήριξαν έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό. …

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν καιρός «να υποστηρίξουμε τελικά τους Γάλλους στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες».

Τέλος, ο κ. Le Maire τόνισε: «Χρειαζόμαστε κοινούς στόχους που υπερβαίνουν τους δικούς μας ορίζοντες».

X