Γαλλία: Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ιδρύει πολιτικό κόμμα

Ο Φιλίπ επιβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να ανταγωνιστεί τον σημερινό πρόεδρο για την επανεκλογή του τον προσεχή Απρίλιο. [EPA-EFE/Julien de Rosa]

Ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αποκάλυψε το όνομα του δεξιού του κόμματος – «Ορίζοντες» – το περασμένο Σάββατο. Ο Φιλίπ απέκλεισε ωστόσο την υποψηφιότητά του για την επικείμενη προεδρία, δηλώνοντας ότι «στόχος μου είναι το 2022, ο Εμμανουήλ Μακρόν να επανεκλεγεί».

Στο μανιφέστο του κόμματός του, ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος διετέλεσε υπό τον Εμανουέλ Μακρόν από τον Μάιο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2020 και δηλώνει ότι παραμένει «πιστός αλλά ελεύθερος», εξηγεί ότι θέλει να δημιουργήσει «μια νέα πολιτική τάση βασισμένη στο άνοιγμα και την άρνηση του σεχταρισμού ».

Ο Φιλίπ λέει ότι επέλεξε το όνομα “Ορίζοντες” επειδή η Γαλλία χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο όραμα. Ο νέος ηγέτης του κόμματος δηλώνει έτσι τις φιλοδοξίες του να “χτίσει μια παγκόσμια στρατηγική για τη Γαλλία”, βασισμένη στην “ενότητα και συνοχή” της χώρας γύρω από τις αξίες, την ιστορία και τον πολιτισμό της, προκειμένου να “διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και τη δύναμή της στην μακροπρόθεσμα”.

Για να χτίσει αυτή τη στρατηγική, ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να βασιστεί στην εκπαίδευση, την οποία ονόμασε «μητέρα όλων των μαχών», και χωρίς την οποία η καινοτομία και η πρόοδος ήταν αδύνατες. Άλλοι στόχοι του νεοσύστατου κόμματος περιλαμβάνουν ενισχυμένη οικολογική φιλοδοξία, κοινωνική δικαιοσύνη και πιο αποκεντρωμένη διαχείριση της Δημοκρατίας.

Ο Φιλίπ επιβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να ανταγωνιστεί τον σημερινό πρόεδρο για την επανεκλογή του τον προσεχή Απρίλιο. Αντίθετα, εξέφρασε την επιθυμία του να στηρίξει τον Εμμανουήλ Μακρόν και τον πολιτικό σχηματισμό του LREM («La République en Marche») στις επερχόμενες εκλογές. Ωστόσο, η επανεκλογή του Μ. Μακρόν “θα απαιτήσει διεύρυνση της εκλογικής του βάσης”, είπε, υποσχόμενος ότι το 2022, θα σταθεί πίσω από τον πρόεδρο.