Γαλλία και Γερμανία θα κάνουν κοινή πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης

[Clemens Bilan/EPA]

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη (22 Ιουνίου) ότι μαζί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα υποβάλουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Κατά την πρώτη του διάσκεψη κορυφής, ο Μακρόν ρωτήθηκε για τη μελλοντική πορεία της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας. Ο διεθνής τύπος έχει ήδη αποκαλέσει το ζευγάρι Μέρκελ-Μακρόν ως «Μερκόν». Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι αυτό δεν αποσκοπούσε στην αποξένωση άλλων μελών της ΕΕ, αλλά στην παρουσίαση κοινών θέσεων.

«Όταν η Γαλλία και η Γερμανία διαφωνούν, είναι απίθανο τα ευρωπαϊκά θέματα να προχωρήσουν προς τα εμπρός», είπε, προσθέτοντας ότι η διμερής συνεργασία ήταν επίσης ένας τρόπος για να εξοικονομηθεί χρόνος. Για παράδειγμα, είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία υπέβαλαν κοινές τροποποιήσεις στο σχέδιο συμπερασμάτων της παρούσας συνόδου κορυφής. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Γαλλία και η Γερμανία στοχεύουν σε έναν κοινό οδικό χάρτη για τις απαραίτητες αλλαγές στη λειτουργία της ΕΕ και της ευρωζώνης. Η προσπάθεια αναμένεται να παράγει συγκεκριμένες προτάσεις σε τρεις μήνες, δήλωσε.

Αυτό φαίνεται να τροφοδοτεί τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της ΕΕ μετά το Brexit, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει κείμενα προβληματισμού και αναμένεται να μοιραστεί τα αποτελέσματα τον Δεκέμβριο. «Αυτή η προσπάθεια θα τροφοδοτήσει τον συνεχή στρατηγικό διάλογο που έχουμε,» είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί και πάλι τη Γερμανία, πριν από τη σύνοδο κορυφής των G20 στις 7 και 8 Ιουλίου στο Αμβούργο. Είπε επίσης ότι θα συναντηθεί και με τη Μέρκελ με την ευκαιρία της τιμητικής τελετής στο πρόσωπο  του Χέλμουτ Κολ την 1η Ιουλίου.

Ερωτηθείς για το τι είναι πιο δύσκολο να μεταρρυθμιστεί, η ΕΕ ή η Γαλλία, ο Μακρόν δήλωσε ότι όσον αφορά τη Γαλλία, η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έκανε κατά την εκλογική της εκστρατεία. «Δεν υποτιμώ τις αμφιβολίες, τον θυμό που αναμφισβήτητα θα εκδηλωθούν. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι ο γαλλικός λαός αποφάσισε συντριπτικά για αυτό το μετασχηματισμό «, είπε.

Όσον αφορά την Ευρώπη, είπε ότι ο ρόλος της Γαλλίας είναι σημαντικός και θα μπορούσε να αλλάξει πολλά πράγματα. «Η Γαλλία πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τον εαυτό της και για τους άλλους. Η Γαλλία πρέπει να πει ξεκάθαρα τι θέλει και αυτό προσπαθούσα να κάνω σήμερα το πρωί «, ανέφερε, αναφερόμενος στη συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφους αρκετών μεγάλων εθνικών εφημερίδων που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

«Η Ευρώπη προχωράει μόνο όταν επιτύχουμε μια κοινή ώθηση όταν πείθουμε τους εταίρους μας, όταν δημιουργούμε θετική συναίνεση και όταν απομακρυνθούμε από το θανατηφόρο δίλημμα των περιττών και αναποτελεσματικών συζητήσεων αφενός και από την άλλη πλευρά των μονομερών χλευασμών. Πιστεύω σε μια κοινή δομή, στην ικανότητα της πειθούς και της δημιουργίας ενός συλλογικού σχεδίου για να προχωρήσουμε. Και αυτό είναι η Ευρώπη.. Αυτό πρέπει να ανακτήσουμε. »

Ο Μακρόν δεν ανέφερε ονομαστικά τις χώρες του Visegrád, οι οποίες αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Αλλά επαναλάμβανε: «Οι μοναχικές μάχες καταλήγουν σε μοναξιά.»

X