Φορολόγηση της ζάχαρης στη Βρετανία με στόχο την παιδική παχυσαρκία

ένα τρίτο των παιδιών είναι ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα. [Dennis S. Hurd/Flickr]

Στη φορολόγηση των εταιρειών που πωλούν αναψυκτικά με πρόσθετη ζάχαρη προχωράει η Βρετανία στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τον φόρο αυτό θα επενδυθούν σε προγράμματα για την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας και της ισορροπημένης δίαιτας των παιδιών.

Ειδικότερα, η Βρετανία θα επιβάλει έναν φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη πάνω από 5 γρ. ανά 100 ml, ο οποίος θα γίνεται υψηλότερος για τα αναψυκτικά που περιέχουν ακόμη περισσότερη ζάχαρη.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στη Βρετανία. Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 2 έως 15 ετών είναι ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα. «Η παχυσαρκία είναι μια απειλή τόσο για την υγεία των παιδιών όσο και για την οικονομία μας, καθώς κοστίζει στην NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο», επεσήμανε η υφυπουργός Οικονομικών Τζέιν Έλισον.

Έντονες είναι αντιδράσεις του βιομηχανικού κόσμου. Ο Γκάβιν Πάρτινγκτον, γενικός διευθυντής της βρετανικής ένωσης παραγωγών αναψυκτικών, υποστήριξε πως ο φόρος είναι «τιμωρητικός» και πως θα «προκαλέσει απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, χωρίς να καταφέρει να επιδράσει σημαντικά στα επίπεδα της παχυσαρκίας».

Η υπηρεσία υγείας της βρετανικής κυβέρνησης έχει ανακοινώσει πως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι η μεγαλύτερη πηγή πρόσληψης ζάχαρης για τα παιδιά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένα παιδί μπορεί να λάβει περισσότερη ζάχαρη απ’ όση συνίσταται να καταναλώνει σε μια ολόκληρη ημέρα πίνοντας μόνο ένα κουτί αναψυκτικού το οποίο περιέχει εννέα κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Στόχος είναι η σταδιακή μείωση κατά 20% της ζάχαρης που χρησιμοποιείται σε προϊόντα δημοφιλή στα παιδιά. Μια μείωση της τάξεως του 5% θα πρέπει να υπάρξει από την πρώτη χρονιά. Η πρόοδος που θα πραγματοποιηθεί από τη βιομηχανία θα εξετάζεται από την κυβερνητική υπηρεσία υγείας, την Public Health England, η οποία θα δημοσιοποιεί τα σχετικά στοιχεία κάθε έξι μήνες.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα ζητηθεί από τα Δημοτικά σχολεία να βοηθήσουν κάθε μαθητή να επιδίδεται σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 60 λεπτά κάθε ημέρα, εκ των οποίων τα τουλάχιστον 30 λεπτά εν ώρα σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία δεν είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί αυτή την πρακτική. Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία και το Μεξικό έχουν επιβάλει κάποιας μορφής φορολογία στα αναψυκτικά με πρόσθετη ζάχαρη, ενώ παρόμοιους φόρους επιβάλουν και οι σκανδιναβικές χώρες, με διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας.

X