Φλερτ Κομισιόν με τον κανονισμό για απευθείας εμπόριο

[flickr]

Βρυξέλλες: Φλερτ με το απευθείας εμπόριο από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αντανακλά η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής (866/2004) για το 2015.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η έκθεση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα, επιδίδεται σε μια εμφανή προσπάθεια υποτίμησης του όγκου εμπορικών συναλλαγών που διεξάγονται στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι άλλο απαιτείται, χωρίς πάντως να αναφέρεται ευθέως στη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Αν και υπήρξε μικρή αύξηση το 2015 -καταγράφηκαν εμπορικές συναλλαγές ύψους 3.619.736 ευρώ σε σχέση με 3.520.045 ευρώ το 2014- ο συνολικός όγκος του εμπορίου παραμένει σε μικρά επίπεδα, εν μέρει λόγω του συγκεκριμένου σκοπού του Κανονισμού αυτού καθ’ εαυτού» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Κομισιόν.

Σύμφωνα δηλαδή με τις Βρυξέλλες, ο «συγκεκριμένος σκοπός» του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα εμπορικών συναλλαγών. Εύλογα λοιπόν συνάγεται ότι η αύξηση των συναλλαγών προϋποθέτει για την Κομισιόν διεύρυνση του σκοπού του υφιστάμενου Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεδομένης και της πρότασης που εκκρεμεί από το 2004 για απευθείας εμπόριο…

Στην προσπάθειά της μάλιστα να πείσει πόσο χαμηλός είναι ο όγκος των συναλλαγών του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, η Κομισιόν φροντίζει να υπενθυμίσει ότι πριν από 8 χρόνια, το 2008, είχε φτάσει στα 6.151.989 ευρώ.

Επιπλέον, η Κομισιόν επισημαίνει τα εξής προβλήματα, τα οποία πιστώνει ευθέως στην Κυπριακή Δημοκρατία:

1. Το ζήτημα διακίνησης τ/κ φορτηγών άνω των 7,5 τόνων στις ελεύθερες περιοχές. Η Κομισιόν ζητά από τις κυπριακές Αρχές όπως δώσουν λύση στο πρόβλημα, θεωρώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του όγκου συναλλαγών και θα διευκολύνει τη διακίνηση εμπορευμάτων». Η Κομισιόν αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τη Λευκωσία ότι «έχει προβλεφθεί μια λύση».

2. Η Κομισιόν αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επιτρέπουν στα τουρκοκυπριακά λεωφορεία που μεταφέρουν Ευρωπαίους πολίτες (σ.σ. από τα κατεχόμενα) να εισέλθουν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση».

3. «Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επιτρέπουν ακόμη τη διακίνηση επεξεργασμένων τροφίμων λόγω ανησυχίας που εκφράζεται από τις υγειονομικές υπηρεσίες σε σχέση με τη διαδικασία παραγωγής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι βάσει του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής δεν υπάρχουν επιχειρήματα για τη διεξαγωγή ελέγχων στις εγκαταστάσεις προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον η παραγωγή λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. Η Κομισιόν σημειώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να λαμβάνει δείγματα για περαιτέρω αναλύσεις, αλλά «δεν πρέπει να αποτρέπει τη διακίνηση όλων των επεξεργασμένων τροφίμων» από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές.

4. Καταγράφει τις «δυσκολίες» που συνεχίζουν να αναφέρουν Τουρκοκύπριοι παραγωγοί προκειμένου τα προϊόντα τους να διατίθενται σε καταστήματα των ελευθέρων περιοχών, αλλά και να τυγχάνουν διαφήμισης. Η Κομισιόν καταγράφει και «διοικητικά προβλήματα» στην προσπάθεια εμπόρων από τις δύο πλευρές να συνεργαστούν και σημειώνει ότι «πρέπει να είναι ελεύθεροι να εμπλακούν σε εμπορικές συναλλαγές, στη βάση των απαιτήσεων των επιχειρήσεών τους».

Η έκθεση της Κομισιόν αφήνει αιχμές και για τη στάση της τ/κ κοινότητας, επισημαίνοντας ότι το εμπορικό καθεστώς που επιβάλλει «δεν εφαρμόζεται πάντα με συνέπεια, καθιστώντας δύσκολη την εγκαθίδρυση βιώσιμων εμπορικών σχέσεων», κάτι που αποδίδεται στην προστασία των «τοπικών επιχειρήσεων».

Η έκθεση σημειώνει ότι το ζήτημα της συμφωνίας επί του Χαλλουμιού/Hellim εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου, επισημαίνει ότι το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο εξέφρασε ενδιαφέρον για άρση των περιορισμών στο εμπόριο ζωντανών ζώων και γαλακτοκομικών προϊόντων και ότι οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίζονται πρόθυμες να εξετάσουν διεύρυνση της λίστας των προϊόντων που διακινούνται μέσω της Πράσινης Γραμμής. Στην παρούσα φάση, η Κομισιόν εξετάζει το αίτημα να επιτρέψει το εμπόριο ψαριών ιχθυοτροφείου.

Σε ό,τι αφορά στην έκθεση για τη χρηματοδότηση των Τ/κ, η Κομισιόν δηλώνει δεσμευμένη να στηρίξει και την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και να διασφαλίσει την παροχή κονδυλίων για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, όπως έπραξε το 2015.

Αύξηση παράνομων μεταναστών

Αύξηση 30% των διελεύσεων παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, μέσω της Πράσινης Γραμμής, καταγράφηκε το 2015, σε σύγκριση με το 2014. Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία και ζητά «προσεκτική παρακολούθηση» της κατάστασης τόσο από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από τις Βρετανικές Βάσεις, τις οποίες καλεί παράλληλα να βρουν λύση για διαχείριση του ζητήματος των «μη εγκεκριμένων» σημείων διέλευσης.

Επικαλούμενη στοιχεία της κυπριακής Αστυνομίας, η Κομισιόν αναφέρει ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που διήλθαν από την Πράσινη Γραμμή ανήλθε στους 1.290 το 2015, σε σύγκριση με 970 το 2014, 1.043 το 2013 και 1.265 το 2012.

Συνολικά 757 παράνομοι μετανάστες προήλθαν από τη Συρία, 111 από το Πακιστάν, 63 από τη Σομαλία, 50 από την Ινδία και 38 από τη Γεωργία. Ποσοστό 81% (1.049 πρόσωπα) υπέβαλε αίτημα διεθνούς προστασίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανησυχητικά παραμένουν και τα επίπεδα του λαθρεμπορίου, το οποίο σύμφωνα με την Κομισιόν είναι «ευρέως διαδεδομένο». Το 2015 καταγράφηκαν 2.689 κατασχέσεις σε σύγκριση με 2.627 το 2014. Ψηλότερα στη λίστα ήταν τα τσιγάρα (244.457 σε σύγκριση με 140.029 το 2014) και ο καπνός για στριφτά τσιγάρα 399.283 γραμμάρια σε σύγκριση με 370.794 γραμμάρια το 2014).

Η Κομισιόν αποδίδει την έξαρση του λαθρεμπορίου τσιγάρων στη διαφορά της τιμής και στον υψηλότερο φόρο που επιβάλλεται από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ακόμη ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που διακινήθηκαν μέσω της Πράσινης Γραμμής φέρεται να «έχει μειωθεί σημαντικά» το 2015. Σύμφωνα με στοιχεία της κυπριακής Αστυνομίας, τα οποία επικαλείται η Κομισιόν, καταγράφηκαν 491.860 διελεύσεις Ευρωπαίων πολιτών σε σύγκριση με 732.856 το 2014.